Czy arbuz jest zdrowy?
Arbuz (kawon) - roślina z rodziny dyniowatych, pochodząca z Afryki Południowej; z natury ciepłolubna, w Europie uprawiana głównie w krajach o cieplejszym klimacie, ale i w Polsce z powodzeniem udają się niektóre (bardziej odporne na niskie temperatury) gatunki.
Duże, kuliste owoce w ponad 90% składają się z wody i zawierają wprawdzie niewiele witamin i składników mineralnych, nie sposób jednak odmówić arbuzowi innych cennych właściwości:
- Jest niskokaloryczny (zaledwie 30 kcal w 100g), więc bez wyrzutów sumienia mogą go jeść osoby dbające o linię;
- Dobrze gasi pragnienie - ze względu na dużą zawartość wody i orzeźwiający smak jest pożądanym składnikiem zwłaszcza letniego jadłospisu;
- Korzystnie wpływa na przemianę materii;
- Dzięki właściwościom moczopędnym wspomaga nerki w wydalaniu toksyn z organizmu, poleca się go cierpiącym na infekcje układu moczowego;
- Czerwone odmiany arbuza są źródłem likopenu - cennego przeciwutleniacza, który wspomaga w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych; mówi się także o jego działaniu przeciwnowotworowym;
- Zawiera cytrulinę - związek chemiczny, który w organizmie przekształcany jest w argininę, aminokwas, który usprawnia syntezę tlenku azotu, co ma niebagatelne znaczenie dla zapobiegania zwężeniom naczyń krwionośnych; może to mieć udział w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia, choroby wieńcowej; z tego też powodu amerykańscy naukowcy przypisują arbuzowi miano "roślinnej Viagry";
- Zwarte w miąższu arbuza enzymy są cennym składnikiem do wykorzystania w domowych maseczkach poprawiających stan skóry - działają tonizująco i oczyszczająco, mają też właściwości przeciwzmarszczkowe, które doceniają koncerny kosmetyczne, dodając wyciągi z arbuza do swoich produktów
Przed zakupem warto arbuza opukać - dojrzałe egzemplarze wydają głuchy odgłos. Przekrojone owoce najlepiej zjeść tego samego dnia. Choć na rynku dostępne są odmiany w różnych kolorach, najcenniejsze dla zdrowia są odmiany czerwone.
Jak je zjadać? Najlepiej na surowo, same lub w sałatce. Owocowej lub - kompozycja to zaskakująca, ale i zaskakująco smaczna - jako składnik sałatki warzywnej, na przykład ze szpinakiem i fetą.