Czy arbuz jest zdrowy?

Arbuz (kawon) - roślina z rodziny dyniowatych, pochodząca z Afryki Południowej; z natury ciepłolubna, w Europie uprawiana głównie w krajach o cieplejszym klimacie, ale i w Polsce z powodzeniem udają się niektóre (bardziej odporne na niskie temperatury) gatunki.

Duże, kuliste owoce w ponad 90% składają się z wody i zawierają wprawdzie niewiele witamin i składników mineralnych, nie sposób jednak odmówić arbuzowi innych cennych właściwości:

Reklama
  • Jest niskokaloryczny (zaledwie 30 kcal w 100g), więc bez wyrzutów sumienia mogą go jeść osoby dbające o linię;
  • Dobrze gasi pragnienie - ze względu na dużą zawartość wody i orzeźwiający smak jest pożądanym składnikiem zwłaszcza letniego jadłospisu;
  • Korzystnie wpływa na przemianę materii;
  • Dzięki właściwościom moczopędnym wspomaga nerki w wydalaniu toksyn z organizmu, poleca się go cierpiącym na infekcje układu moczowego;
  • Czerwone odmiany arbuza są źródłem likopenu - cennego przeciwutleniacza, który wspomaga w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych; mówi się także o jego działaniu przeciwnowotworowym;
  • Zawiera cytrulinę - związek chemiczny, który w organizmie przekształcany jest w argininę, aminokwas, który usprawnia syntezę tlenku azotu, co ma niebagatelne znaczenie dla zapobiegania zwężeniom naczyń krwionośnych; może to mieć udział w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia, choroby wieńcowej; z tego też powodu amerykańscy naukowcy przypisują arbuzowi miano "roślinnej Viagry";
  • Zwarte w miąższu arbuza enzymy są cennym składnikiem do wykorzystania w domowych maseczkach poprawiających stan skóry - działają tonizująco i oczyszczająco, mają też właściwości przeciwzmarszczkowe, które doceniają koncerny kosmetyczne, dodając wyciągi z arbuza do swoich produktów

    Jak kupować arbuzy?

Przed zakupem warto arbuza opukać - dojrzałe egzemplarze wydają głuchy odgłos. Przekrojone owoce najlepiej zjeść tego samego dnia. Choć na rynku dostępne są odmiany w różnych kolorach, najcenniejsze dla zdrowia są odmiany czerwone.

Jak je zjadać? Najlepiej na surowo, same lub w sałatce. Owocowej lub - kompozycja to zaskakująca, ale i zaskakująco smaczna - jako składnik sałatki warzywnej, na przykład ze szpinakiem i fetą.

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL