Glutation: strażnik zdrowia

​To najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz, który jest produkowany przez organizm.

Glutation pomaga w neutralizowaniu wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych czy przyspieszenia starzenia. Zabezpiecza komórki i materiał genetyczny przed degeneracją.

Zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się alergii, chorób sercowych czy problemów z cukrzycą. Wraz z wiekiem stężenie glutationu w sposób naturalny się obniża.

Nasz organizm nie jest jednak przystosowany do przyswajania go z zewnątrz. Aby zapewnić stałą zawartość glutationu, powinniśmy postawić na produkty zawierające cysteinę, bo właśnie przy jej udziale powstaje w naszym organizmie.

Reklama

Głównym źródłem cysteiny jest białko serwatkowe. Znajdziemy ją też w mięsie i orzechach.


Serwatka

To pozostałość po ścięciu mleka krowiego. Jest bogatym źródłem cysteiny. Wykorzystuje ją się do produkcji napojów mlecznych i niektórych serów.

35/2014 Tele Tydzień

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

Tele Tydzień

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL