Glutation: strażnik zdrowia
To najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz, który jest produkowany przez organizm.
Glutation pomaga w neutralizowaniu wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych czy przyspieszenia starzenia. Zabezpiecza komórki i materiał genetyczny przed degeneracją.
Zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się alergii, chorób sercowych czy problemów z cukrzycą. Wraz z wiekiem stężenie glutationu w sposób naturalny się obniża.
Nasz organizm nie jest jednak przystosowany do przyswajania go z zewnątrz. Aby zapewnić stałą zawartość glutationu, powinniśmy postawić na produkty zawierające cysteinę, bo właśnie przy jej udziale powstaje w naszym organizmie.
Głównym źródłem cysteiny jest białko serwatkowe. Znajdziemy ją też w mięsie i orzechach.
Serwatka
To pozostałość po ścięciu mleka krowiego. Jest bogatym źródłem cysteiny. Wykorzystuje ją się do produkcji napojów mlecznych i niektórych serów.
35/2014 Tele Tydzień
Więcej w serwisie:
Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!