Jaka kawa do kawiarki?

Gorąca, aromatyczna kawa to Twój ulubiony napój, bez którego nie wyobrażasz sobie poranka? W takim razie postaw na kawę z kawiarki! Szybko ją przyrządzisz, a smak na pewno przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza jeśli przy wyborze pod uwagę weźmiesz kilka cech kawy.

Kawa ziarnista czy mielona?

Pierwszą kwestią, którą warto rozważyć, kiedy planujesz przyrządzenie kawy z kawiarki jest podjęcie decyzji, czy zdecydować się na kawę ziarnistą, czy mieloną.

Miłośnicy kawy z reguły bez zastanowienia wybierają kawę ziarnistą. Jej smak i aromat nie mają sobie równych! Do wyboru masz wiele mieszanek i gatunków kaw ziarnistych. Większość z nich nadaje się do wykorzystania w kawiarce.

Jeśli zdecydujesz się na ten rodzaj kawy, pamiętaj jednak, że zanim aromatycznym napojem napełnisz filiżanki do kawy, ziarna trzeba będzie przygotować. Konieczny stanie się więc zakup dobrego młynka i odpowiednio drobne zmielenie kawy (jeśli zmielisz ją zbyt grubo, woda za szybko przeleje się przez kawę i napój stanie się mało aromatyczny). Ziarna najlepiej jest mielić tuż przed przyrządzaniem kawy - tylko wówczas będziesz cieszył się pełnią ich smaku i aromatu.

Gotowa kawa mielona jest o wiele łatwiejsza w przygotowaniu - jeśli więc rano nie masz czasu albo dopiero zaczynasz przygodę z kawiarką, postaw właśnie na nią. Wybór kaw mielonych jest równie szeroki, co ziarnistych - na pewno więc znajdziesz taką, która przypadnie Ci do gustu!

Mieszanki i kawy jednorodne, czyli dobór intensywności smaku i aromatu

Na smak i aromat Twojego ulubionego napoju wpływ ma przede wszystkim to, jakiego rodzaju kawę wybierzesz.

Najbardziej aromatycznym gatunkiem jest dobrze znana arabica. Wyróżnia ją łagodny smak, którego nuty zależą od miejsca, w jakim kawa została zebrana. I tak np. arabica zebrana w Brazylii zachwyci Cię delikatnymi nutami orzechów i czekolady, a ta pochodząca z Afryki - posmakiem cytrusów i suszonych owoców. Taka kawa idealnie komponuje się z dodatkami - postaw na nią, jeśli najczęściej kawę łączysz z mlekiem, a do jej podania wykorzystujesz szklanki do latte albo szerokie filiżanki do cappuccino.

Robusta, czyli drugi dobrze znany gatunek kawy, charakteryzuje się wyrazistym, lekko gorzkim smakiem. Przyrządzona z niej kawa zyskuje kremową piankę, tak lubianą przez wszystkich miłośników espresso. Robusta zawiera też więcej kofeiny niż arabica.

Do wyboru masz wreszcie różnego typu mieszanki kaw. Zwykle są to połączenia robusty i arabiki w różnych proporcjach, często dodatkowo uzupełniane o inne składniki. Czasem mówi się, że do wydobycia głębi smaku tak skomponowanej kawy najlepiej posłużą zaparzacze do kawy i herbaty. Nie jest to do końca prawdą - kawa w kawiarce uda się tak samo dobrze!

Jak przygotować najlepszą kawę w kawiarce?

Jakie akcesoria kuchenne będą Ci potrzebne, aby przyrządzić najpyszniejszą kawę w kawiarce? Wystarczy jedynie łyżeczka do odmierzania porcji kawy, przyprawniki z kardamonem lub cynamonem i ulubiona filiżanka!

Do dolnej części kawiarki wlej gorącą wodę. W większości kawiarek zaznaczone jest miejsce, do którego możesz nalewać wodę - nie przekraczaj tej ilości. Jeśli jednak nie widzisz oznaczenia, przyjmij, że poziom wody nie może sięgać zaworka.

Kiedy woda będzie gotowa, przygotuj i wsyp do kawiarki kawę. Zazwyczaj przyjmuje się, że odpowiednią jej ilością będzie ok. 7 g na 50 ml wody. Jeśli jednak wolisz mocniejszą lub słabszą kawę, zmień te proporcje. Idealny dla siebie efekt osiągniesz jedynie poprzez eksperymenty! Pamiętaj jedynie, by kawę zawsze delikatnie docisnąć palcem i wyrównać jej brzegi.

Wszystko gotowe? Zakręć kawiarkę i postaw na palniku lub płycie indukcyjnej. Gotuj na niewielkiej mocy palnika. Już po ok. 1-2 minutach górna część kawiarki zacznie wypełniać się aromatycznym napojem. Możesz obserwować cały proces, pozostawiając uchylone wieczko.

Zwróć przy tym uwagę, czy kawa wypływa równym, wolnym strumieniem. Jeśli jest on bardzo silny, a ciśnienie sprawia, że kawa rozlewa się po ściankach kawiarki, zmniejsz moc palnika! Gotową kawę przelej do filiżanki, dodaj mleko, przyprawy lub odrobinę bitej śmietany i ciesz się smakiem!

Kawa z kawiarki może smakować dokładnie tak samo, jak napoje serwowane w najlepszych kawiarniach. Wystarczy dobrać odpowiednią kawę - spróbuj i zachwycaj się wspaniałym smakiem zawsze, gdy przyjdzie Ci na to ochota!

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Strona główna INTERIA.PL