Reklama

Gastroskopia - po 40. roku życia badaj się co pięć lat

Gastroskopia to badanie diagnostyczne górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wykonywane jest w przypadku m.in. problemów z połykaniem, wymiotów czy częstych wzdęć. Innym zaleceniem do badania jest podejrzenie raka przełyku lub raka żołądka. Gastroskopia jest bezbolesna, jednak u niektórych pacjentów powodować może pewien dyskomfort. Podczas badania wystąpić może odruch wymiotny lub nieprzyjemne odbijanie. Co jeszcze należy wiedzieć o gastroskopii?

Gastroskopia - co to jest?

Gastroskopia (panendoskopia) to jedno z najpowszechniejszych badań diagnostycznych wykonywanych metodą endoskopową. Dzięki gastroskopii zbadać można górny odcinek przewodu pokarmowego. W tym celu do nosa lub ust pacjenta wprowadza się specjalną rurkę, która dochodzi do przełyku oraz żołądka i dwunastnicy. W ten sposób można dokładnie zauważyć ewentualne nieprawidłowości. 

Badanie znacząco różni się od USG czy RTG. Pozwala bowiem nie tylko na monitoring, ale i na pobranie wycinka błony śluzowej do badania histopatologicznego, co może mieć kluczowe znaczenie w późniejszej diagnostyce. Podczas gastroskopii usunąć można także polipy i inne zmiany na przełyku, żołądku czy dwunastnicy.

Reklama

Wielu pacjentów obawia się badania i zastanawia się, czy gastroskopia boli. Panendoskopia jest bezbolesnym badaniem, jednak może powodować pewien dyskomfort. U niektórych pacjentów może pojawić się odruch wymiotny, nieprzyjemne łaskotanie czy odbijanie. Warto pamiętać jednak, że samo badanie jest stosunkowo krótkie, a jego wartość diagnostyczna bezcenna. Gastroskopia zwykle trwa około 5-10 minut. Po badaniu wystąpić mogą krótkotrwałe nieprzyjemne dolegliwości. Chodzi przede wszystkim o ból gardła, chrypkę oraz ból brzucha.

Gastroskopia - wskazania

Po skończeniu 40. roku życia gastroskopia powinna być wykonywana profilaktycznie raz na pięć lat. W przypadku osób, które uzależnione są od papierosów, badanie należy wykonywać co roku.

Wskazaniem do badania są również takie objawy jak:

  • problemy z połykaniem,
  • ból podczas połykania,
  • częste wymioty o nieznanej przyczynie,
  • krwawe wymioty,
  • częsta zgaga,
  • bóle w nadbrzuszu,
  • częste odbijanie się,
  • uczucie pełności,
  • nudności,
  • smoliste stolce,
  • bóle brzucha,
  • wzdęcia.

Gastroskopię wykonuje się także w przypadku podejrzenia takich chorób i schorzeń jak wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, żylaki przełyku oraz nowotwory przełyku lub żołądka. Zdarza się również, że zaleca się wykonanie gastroskopii u pacjentów z rozpoznaną celiakią.

Gastroskopia. Jak przygotować się do badania?

Na gastroskopię należy zgłosić się na czczo. Ostatni posiłek powinien zostać zjedzony co najmniej osiem godzin przed gastroskopią. Na cztery godziny przed badaniem należy także zrezygnować z picia wody. Niezadowoleni będą przede wszystkim palacze, którzy cztery godziny przed gastroskopią powinni zrezygnować z papierosów. 

Udając się na gastroskopię, warto zadbać również o odpowiedni strój. Unikajmy dodatków, które mogą przeszkadzać podczas badania. Chodzi przede wszystkim o takie akcesoria jak np. kolczyki w nosie. Konieczne jest także zdjęcie ewentualnego ruchomego aparatu na zęby lub protezy zębowej.

Jak już wspomnieliśmy, gastroskopia zwykle trwa 5-10 minut. W rzadszych przypadkach badanie może nieco się przedłużyć. Po gastroskopii pacjent nie wymaga hospitalizacji. Ważne jest, aby przez 2-3 godziny po gastroskopii unikać spożywania posiłków.

Gastroskopia. Ile zapłacisz?

Gastroskopię wykonać można za darmo w ramach NFZ. Konieczne jest do tego skierowanie od lekarza. Badanie wykonać można także prywatnie. W takim przypadku cena gastroskopii nie powinna przekraczać 300-400 zł.

Czytaj także: 

Co we krwi robi kwas moczowy? W zbyt dużych ilościach jest jak żółta kartka od organizmu

Lista badań profilaktycznych dla kobiet. Pamiętaj o nich!

Ciąża po 35. roku życia - jakie badania i dieta? 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Dziś w Interii

Raporty specjalne