Gastroskopia - po 40. roku życia badaj się co pięć lat
Gastroskopia to badanie diagnostyczne górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wykonywane jest w przypadku m.in. problemów z połykaniem, wymiotów czy częstych wzdęć. Innym zaleceniem do badania jest podejrzenie raka przełyku lub raka żołądka. Gastroskopia jest bezbolesna, jednak u niektórych pacjentów powodować może pewien dyskomfort. Podczas badania wystąpić może odruch wymiotny lub nieprzyjemne odbijanie. Co jeszcze należy wiedzieć o gastroskopii?
Gastroskopia (panendoskopia) to jedno z najpowszechniejszych badań diagnostycznych wykonywanych metodą endoskopową. Dzięki gastroskopii zbadać można górny odcinek przewodu pokarmowego. W tym celu do nosa lub ust pacjenta wprowadza się specjalną rurkę, która dochodzi do przełyku oraz żołądka i dwunastnicy. W ten sposób można dokładnie zauważyć ewentualne nieprawidłowości.
Badanie znacząco różni się od USG czy RTG. Pozwala bowiem nie tylko na monitoring, ale i na pobranie wycinka błony śluzowej do badania histopatologicznego, co może mieć kluczowe znaczenie w późniejszej diagnostyce. Podczas gastroskopii usunąć można także polipy i inne zmiany na przełyku, żołądku czy dwunastnicy.
Wielu pacjentów obawia się badania i zastanawia się, czy gastroskopia boli. Panendoskopia jest bezbolesnym badaniem, jednak może powodować pewien dyskomfort. U niektórych pacjentów może pojawić się odruch wymiotny, nieprzyjemne łaskotanie czy odbijanie. Warto pamiętać jednak, że samo badanie jest stosunkowo krótkie, a jego wartość diagnostyczna bezcenna. Gastroskopia zwykle trwa około 5-10 minut. Po badaniu wystąpić mogą krótkotrwałe nieprzyjemne dolegliwości. Chodzi przede wszystkim o ból gardła, chrypkę oraz ból brzucha.
Po skończeniu 40. roku życia gastroskopia powinna być wykonywana profilaktycznie raz na pięć lat. W przypadku osób, które uzależnione są od papierosów, badanie należy wykonywać co roku.
Wskazaniem do badania są również takie objawy jak:
- problemy z połykaniem,
- ból podczas połykania,
- częste wymioty o nieznanej przyczynie,
- krwawe wymioty,
- częsta zgaga,
- bóle w nadbrzuszu,
- częste odbijanie się,
- uczucie pełności,
- nudności,
- smoliste stolce,
- bóle brzucha,
- wzdęcia.
Gastroskopię wykonuje się także w przypadku podejrzenia takich chorób i schorzeń jak wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, żylaki przełyku oraz nowotwory przełyku lub żołądka. Zdarza się również, że zaleca się wykonanie gastroskopii u pacjentów z rozpoznaną celiakią.
Na gastroskopię należy zgłosić się na czczo. Ostatni posiłek powinien zostać zjedzony co najmniej osiem godzin przed gastroskopią. Na cztery godziny przed badaniem należy także zrezygnować z picia wody. Niezadowoleni będą przede wszystkim palacze, którzy cztery godziny przed gastroskopią powinni zrezygnować z papierosów.
Udając się na gastroskopię, warto zadbać również o odpowiedni strój. Unikajmy dodatków, które mogą przeszkadzać podczas badania. Chodzi przede wszystkim o takie akcesoria jak np. kolczyki w nosie. Konieczne jest także zdjęcie ewentualnego ruchomego aparatu na zęby lub protezy zębowej.
Jak już wspomnieliśmy, gastroskopia zwykle trwa 5-10 minut. W rzadszych przypadkach badanie może nieco się przedłużyć. Po gastroskopii pacjent nie wymaga hospitalizacji. Ważne jest, aby przez 2-3 godziny po gastroskopii unikać spożywania posiłków.
Gastroskopię wykonać można za darmo w ramach NFZ. Konieczne jest do tego skierowanie od lekarza. Badanie wykonać można także prywatnie. W takim przypadku cena gastroskopii nie powinna przekraczać 300-400 zł.
Czytaj także:
Co we krwi robi kwas moczowy? W zbyt dużych ilościach jest jak żółta kartka od organizmu