Spis treści:
- Jeden z najzdrowszych soków
- Sok kontra suszona żurawina - co daje więcej witaminy C?
- Sok z żurawiny - źródło antyoksydantów
- Sok z żurawiny a zapobieganie infekcjom dróg moczowych
- Sok z żurawiny. Korzyści sercowo-metaboliczne
- Sok z żurawiny. Uwaga na cukier i porcję
Jeden z najzdrowszych soków
Sok żurawinowy od dawna cieszy się opinią jednego z najzdrowszych naturalnych napojów - i nie bez powodu. Żurawina należy do owoców o niezwykle bogatym profilu biologicznym, pełnym substancji, które działają na organizm dużo szerzej niż zwykłe witaminy. To właśnie dzięki nim sok żurawinowy zyskał status napoju, który nie tylko smakuje, ale przede wszystkim pracuje na nasze zdrowie.
Najzdrowsza jest wersja stuprocentowa, naturalnie kwaśna i pozbawiona dodatku cukru. Napojów żurawinowych z 20-30 proc, udziałem owoców nie można porównywać do pełnowartościowego soku pod względem działania.
Sok kontra suszona żurawina - co daje więcej witaminy C?
Suszone owoce są wygodne i zawierają błonnik, ale proces suszenia i dodatek cukru znacząco obniżają zawartość witamin w porcji.
Sok z żurawiny - zwłaszcza 100 proc. sok niesłodzony lub sok wzbogacony witaminą C - dostarczy istotnej ilości askorbinianu w jednej porcji. Przykładowo, typowa porcja (ok. 240 ml / 1 szklanka) dostarcza mniej więcej 20-30 mg witaminy C (czyli ~20-30 proc. zalecanej dziennej dawki), a wiele komercyjnych produktów jest dodatkowo wzbogacanych w witaminę C. To sprawia, że sok jest szybkim i skoncentrowanym sposobem na doładowanie tej witaminy w diecie.
Sok z żurawiny - źródło antyoksydantów
Żurawina jest bogata w polifenole, substancje antyoksydacyjne, które w badaniach wykazywały zdolność do hamowania przylegania niektórych bakterii do ściany pęcherza i dróg moczowych.
W żurawinie występują m.in.:
- antocyjany - odpowiadają za intensywną czerwoną barwę owoców i mają działanie przeciwutleniające oraz ochronne dla naczyń krwionośnych,
- flawonoidy - w tym m.in. kwercetyna i kemferol, które wspierają zdrowie serca, układu odpornościowego i mają właściwości przeciwzapalne.
Bogactwo antocyjanów, flawonoidów i witaminy C sprawia, że sok żurawinowy pomaga zmniejszać stres oksydacyjny, czyli stan, w którym organizm walczy z nadmiarem wolnych rodników. To przekłada się na lepszą odporność, wolniejsze starzenie się komórek i ogólną poprawę funkcjonowania organizmu.
Sok z żurawiny a zapobieganie infekcjom dróg moczowych
Klasyczne przekonanie, że żurawina "leczy" zakażenia pęcherza, zostało od częściowo zrewidowane: najnowsze przeglądy systematyczne i meta-analizy sugerują, że regularne spożywanie preparatów żurawinowych (sok, tabletki, ekstrakty) może zmniejszać ryzyko nawrotowych ZUM (zapalenie układu moczowego) u niektórych grup - zwłaszcza u zdrowych kobiet z nawrotami.
Jednak efekty zależą od dawki antyoksydantów, formy produktu i populacji; w żadnym wypadku nie jest to uniwersalny środek zastępujący leczenie farmakologiczne. Innymi słowy: sok może pomóc w profilaktyce u niektórych osób, ale nie jest rozwiązaniem uniwersalnym ani natychmiastowym remedium.

Sok z żurawiny. Korzyści sercowo-metaboliczne
Kilka badań klinicznych wskazało, że regularne spożycie soku żurawinowego może korzystnie wpływać na niektóre parametry sercowo-metaboliczne.
Właściwości przeciwzapalne żurawiny mogą wspierać pracę naczyń krwionośnych oraz serca. Niektóre badania wskazują, że regularne sięganie po prawdziwy, niesłodzony sok żurawinowy sprzyja poprawie profilu lipidowego i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Mechanizmy przypisuje się polifenolom i antyoksydantom. To obiecujące sygnały, ale potrzebne są większe, długoterminowe badania, by formułować silne zalecenia lecznicze.
Sok z żurawiny. Uwaga na cukier i porcję
Sok owocowy to skoncentrowane cukry i brak błonnika. Wiele komercyjnych "koktajli żurawinowych" zawiera dosładzacze lub mieszanki innych soków - i wtedy zawartość cukru i kalorii rośnie znacząco. Eksperci żywieniowi sugerują ograniczyć spożycie soków do małej porcji dziennie (około 120-150 ml) i wybierać wersje 100 proc. soku bez dodatku cukru albo rozcieńczać sok wodą, by zmniejszyć ładunek cukrowy. Nadmierne spożycie wolnych cukrów wiąże się z ryzykiem próchnicy, przyrostu masy ciała i zaburzeń metabolicznych.












