Lista warzyw, których "nie lubią" hormony tarczycy. Jedz, ale z umiarem
Osoby cierpiące na choroby tarczycy, często mają obawy związane ze spożywaniem warzyw krzyżowych i psiankowatych ze względu na ich potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie. Z pozoru najzdrowsze rozwiązania mogą okazać się w tym przypadku zgubne. Sprawdź, jakie warzywa warto ograniczyć w swojej, chorując na niedoczynność lub nadczynność tarczycy.
Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny unikać spożywania kapusty w surowej postaci oraz wszystkich warzyw kapustnych. Wynika to z tego, że części jadalne tych roślin, takie jak liście, łodygi oraz nierozwinięte kwiatostany, zawierają tioglikozydy. Działają one wolotwórczo, zmniejszając aktywność tarczycy. Oprócz tego mogą powodować również jej przerost. Niekorzystne działanie kapusty jest szczególnie widoczne w momencie, gdy osoba chora ma również niską podaż jodu w diecie.
Jeżeli nie chcesz całkowicie wykluczyć kapusty z naszej diety, przed spożyciem poddaj ją obróbce termicznej poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie, które spowoduje, że część niekorzystnych substancji zginie. Dla osób z chorobami tarczycy polecane są także kiszonki, ponieważ goitrogeny zawarte w kapuście ulatniają się z nich w wyniku fermentacji.
Co więcej, substancje wolotwórcze znajdują się również w mleku krów, które karmiono warzywami kapustnymi. Z racji tego, że te rośliny zawierają substancje z grupy glukozynolanów, które działają wzdymająco, wzmagają też dolegliwości układu pokarmowego, które towarzyszą niedoczynności tarczycy.
Spożywanie pomidorów w dużych ilościach nie jest najlepszym pomysłem przy chorobach tarczycy. Co prawda jest to warzywo zdrowe, które charakteryzuje się bogactwem minerałów (w tym zwłaszcza potasu) oraz witamin, jednak należy on do warzyw psiankowatych, które nie są wolne od substancji antyodżywczych. Powoduje to, że jedzone w nadmiarze mogą one negatywnie wpływać na organizm osoby walczącej z niedoczynnością tarczycy.
Wynika to z tego, że warzywa psiankowate mają alkaloidy, które mają na celu ochronę ich przed szkodnikami. W pomidorach alkaloidem jest tomatydyna, która w momencie połączenia się z cząstkami cukru, tworzy, tworzy glikoalkaloid zwany tomatyną. W momencie, gdy spożyjemy go w dużej ilości, to nasz układ odpornościowy zostaje pobudzony. Oczywiście dla osób, które nie cierpią na choroby autoimmunologiczne jest to dobre, jednak w przypadku chorób tarczycy, stymulowanie układu odpornościowego, może powodować zwiększoną autoagresję organizmu.
W rezultacie sprawia to, że układ immunologiczny wytwarza przeciwciała, które atakują komórki rozpoznane jako wrogie. Oznacza to, że częste i regularne spożywanie pomidorów zawierających tomatydynę, może szkodzić tarczycy i powodować jej stopniowe wyniszczanie.
Oprócz kapusty w surowej postaci oraz pomidorów, osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny ograniczyć spożywanie brokułów, kalarepy, kalafiora, brukselki, które w surowej formie sprawiają, że spożywa się wraz z nimi triglikozydy, czyli tzw. substancje antyodżywcze w jedzeniu. Do ich uwolnienia dochodzi w momencie, gdy miażdżymy roślinę, a wytwarzające się wtedy tiocyjanki wiążą jod, co wpływa na utrudnienie wchłaniania go przez tarczycę.
Podobnie będzie w przypadku warzyw takich jak rzepa, brukiew, czy jarmuż. Nie oznacza to jednak, że wszystkie powyższe warzywa trzeba całkowicie wyeliminować z diety. Wystarczy jeść je z umiarem i głównie po obróbce termicznej.
Podobnie jak w przypadku niedoczynności tarczycy, tak i przy nadczynności tarczycy niektóre warzywa krzyżowe zawierają związki, które zmniejszają produkcję hormonu tarczycy i mogą zmniejszać pobieranie jodu przez tarczycę. Co prawda, oba efekty mogą przynieść korzyści osobom chorującym na nadczynność tarczycy, jednak mimo to chorzy powinni zachować umiar przy spożywaniu niektórych warzyw.
Oto warzywa, których osoby z nadczynnością tarczycy nie powinni jeść w dużych ilościach:
- brukselka i kapusta,
- korzeń rzepy,
- jarmuż,
- rukola,
- rzodkiewka,
- pak choi,
- kalafior,
- brokuły.
Pamiętaj, że wyżej wymienione warzyw należy ograniczyć, a nie całkowicie wykluczyć z diety, bo różnorodna i bogata w świeże składniki dieta daje gwarancję zdrowia, nie tylko tarczycy, ale całego organizmu.
CZYTAJ TAKŻE:
Obowiązkowy czas, by zrobić badania z listy. Nie każdy lekarz o tym powie
Smaczne owoce o niezwykłej mocy. Działają niczym botoks na skórę
Wstydliwy objaw wielu chorób. Szwankuje trzustka, wątroba lub jelita