Taka kawa to naturalny prebiotyk. Ma mnóstwo cynku i witamin, nie ma kofeiny

Kawa zbożowa przez większość ludzi postrzegana jest jako zamiennik klasycznej kawy, sporządzanej z palonych ziaren kawowca i będącej świetnym źródłem pobudzającej kofeiny. Do produkcji zbożowej kawy wykorzystywane są z kolei różne gatunki zboża. Można ją znaleźć w formie rozpuszczalnej, ekspresowej lub tradycyjnej, przeznaczonej do gotowania. To napój nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Jakie tkwią w nim sekrety? Jakie są właściwości kawy zbożowej i kto nie powinien jej pić?

Kawa zbożowa – właściwości

Kawa zbożowa to esencja z prażonych zbóż, takich jak żyto, jęczmień czy orkisz. Jest to napój bezkofeinowy, zbliżony smakiem do kawy przygotowywanej z ziaren kawowca, co w dużej mierze decyduje o jego popularności. W kawie zbożowej można znaleźć takie dodatki jak cykoria, burak cukrowy czy przyprawy korzenne, wzbogacające jej smak i aromat. Co warto wiedzieć o tym napoju i jak wpływa na zdrowie?

Reklama

W kawie zbożowej znajdziemy wiele witamin i minerałów. To między innymi:

  • cynk,
  • selen,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • witaminy z grupy B.

Jeśli w składzie kawy zbożowej znajdziemy również cykorię, będzie to bardzo korzystne. Cykoria zawiera inulinę, działającą jak naturalny probiotyk.

Czy kawa zbożowa pobudza? Owszem, mimo że nie zawiera kofeiny, więc nie pobudzi tak silnie, jak klasyczna kawa. Jest jednak źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Jakie jeszcze są właściwości kawy zbożowej? Jest niskokaloryczna i nie podrażnia żołądka. Zawarty w niej cynk korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, fosfor na stan kości i stawów, a żelazo pomaga zapobiegać anemii.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

W kawie zbożowej znajdziemy wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jak jeszcze wpływa ona na zdrowie?

Kawa zbożowa między innymi:

  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • zmniejsza uczucie głodu,
  • usprawnia wydalanie żółci,
  • przeciwdziała zaparciom.

Zawarte w kawie zbożowej polifenole neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne między innymi za przedwczesne starzenie się skóry czy uszkodzenia komórek, które mogą doprowadzić do rozwoju nowotworów.

Czytaj też: Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką!

Jaka kawa zbożowa jest najzdrowsza?

Kawa zbożowa może być przygotowywana z różnych produktów. Najczęściej są to ziarna zbóż, jednak czasem wykorzystuje się też sproszkowany korzeń cykorii, buraki cukrowe, żołędzie, melisę, przyprawy korzenne, kozieradkę, suszone figi, karmel czy wanilię. Dzięki temu powstają napoje o interesującym smaku, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Ważny jest jednak nie tylko smak, ale też wpływ na zdrowie. Zwykle kawa zbożowa nie zawiera sztucznych barwników czy konserwantów, jednak warto dokładnie czytać informacje umieszczone na opakowaniu. 

Najzdrowsza kawa zbożowa to ta sypka, przeznaczona do gotowania. Zdecydowanie góruje nad kawą rozpuszczalną instant i kawą w torebkach.

Czytaj również: Kawa z żołędzi. Remedium na nadciśnienie i problemy trawienne

Kawa zbożowa na czczo czy na noc?

Kawę zbożową można pić o dowolnej porze dnia. Nie zawiera kofeiny, więc nie utrudni zasypiania. Można ją swobodnie wypijać wieczorem. Coraz częściej jest też dodatkiem do śniadania, spożywanym tym chętniej, że wspomaga procesy trawienne.

Kto nie powinien pić kawy zbożowej?

Zalety kawy zbożowej są naprawdę liczne. Jest uznawana za bezpieczną nawet dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób z chorym sercem. 

Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Kto nie powinien tego robić? Nie jest zalecana w diecie osób chorujących na cukrzycę z uwagi na jej wysoki indeks glikemiczny. 

Osoby z nietolerancją glutenu czy celiakią również powinny jej unikać, ponieważ zawiera gluten. Mogą się ewentualnie zdecydować na kawę żołędziówkę, która jest produktem bezglutenowym.

CZYTAJ TAKŻE:

Pijesz taką kawę? Wieloletnie badania dowiodły, że wydłuża życie

Kawa drożeje i będzie drożeć. Zmiany klimatu zbierają żniwo

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL