"Złote pomarańcze" jedz ze skórką. Obniżysz cholesterol, wzmocnisz odporność

Wyglądają jak miniaturowe pomarańcze. Najwięcej cennych dla organizmu związków mają w skórce, dlatego się ich nie obiera i zjada razem z nią. Kumkwaty, bo o nich mowa, są bogate w witaminę C i błonnik. Zwiększają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu. Jakie jeszcze mają właściwości? Co warto wiedzieć o kumkwatach?

Kumkwat - co to za owoc?

Kumkwat to niepozorny, bo niewielkich rozmiarów owoc, ale szczególny ze względu na swoje właściwości. Nazywany bywa też "złotą pomarańczą" (określenie to wywodzi się z języka kantońskiego, jednego z języków chińskich). Pochodzi z Chin, ale uprawiany jest też w Ameryce Północnej i Południowej oraz nad Morzem Śródziemnym, głównie na greckiej wyspie Korfu. Ma mięsistą, słodką, aromatyczną skórkę, wyglądem i kolorem przypominającą tę pomarańczy. Wnętrze owocu podzielone jest na wypełnione sokiem segmenty, w których mogą znajdować się małe, pojedyncze pestki. Nadaje się do spożycia w całości. Skórka cechuje się wyrazistą słodyczą, z kolei miąższ owocu jest kwaśny i lekko cierpki. Należy uważać na pestki, bowiem są bardzo gorzkie.

Reklama

Coraz częściej kumkwaty można znaleźć w dużych marketach w Polsce. Największa szansa na to, by zakupić te owoce, jest w okresie od listopada do czerwca.

Kumkwat to nie tylko witamina C

Kumkwat w ponad 80 proc. składa się z wody. Jest owocem bogatym przede wszystkim w witaminę C i błonnik. Tego ostatniego dostarcza więcej niż większość innych świeżych owoców. Jedna porcja tych owoców (100 g) pozwala spożyć aż 6,5 g błonnika. W mniejszych ilościach dostarcza witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, magnezu i potasu. Kumkwat to też związki bioaktywne o działaniu antyoksydacyjnym.

100 g produktu to ok. 70 kcal. Indeks glikemiczny kumkwatu jest niski i wynosi 35.

Kumkwat - właściwości

Kumkwaty są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych. Spowalniają one procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca czy chorób nowotworowych. Jadalna skórka zawiera jeszcze bardziej skoncentrowaną ilość przeciwutleniaczy niż miąższ. Spożywanie tych owoców może pomóc w zapobieganiu chorobom i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Witamina C i związki roślinne obecne w kumkwacie pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Witamina C wpływa też na wygląd zewnętrzny. Jest niezbędna w procesie produkcji kolagenu, który odpowiada za elastyczność i wytrzymałość skóry. Dieta bogata w witaminę C może pomóc w utrzymaniu młodzieńczego blasku.

Wiele właściwości owocu wynika też z imponującej dawki błonnika. Reguluje on pracę jelit, niweluje problem zaparć, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale też obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Wykazano, że dieta bogata w błonnik wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem m.in. raka jelita grubego.

Badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie kumkwatów chroni przed hipercholesterolemią poprzez poprawę profilu lipidowego. Wpływało ono m.in. na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, a także przyczyniało się do wzrostu stężenia frakcji HDL. 

Kumkwat jest też źródłem związków, które są cenne dla mózgu. Doustne podawanie ekstraktu z owoców kumkwatu, jak wskazują badacze, może odwrócić przyspieszone starzenie mózgu wywołane obecnością D-galaktozy w diecie (przyspiesza ona proces starzenia poprzez wywoływanie stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego).

Włączenie kumkwatu do diety to poza tym łatwy sposób na ograniczenie łaknienia i przyspieszenie utraty wagi.

Jak je się kumkwaty?

Pomarańcze przed spożyciem obieramy, ale kumkwaty, które wyglądają jak ich miniaturowa wersja, mogą być spożywane w postaci surowej razem ze skórką. Warto przy tym pamiętać, że skórka owoców zawiera więcej cennych dla organizmu związków niż miąższ.

Ze względu na słodko-kwaskowaty smak kumkwaty znakomicie pasują do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Można je dodawać do sałatek, można z nich robić dżemy, marmolady, a także syropy. Kumkwaty sprawdzą się jako nadzienie do mięs. Kandyzowane będą świetną dekoracją deserów i ciast.

CZYTAJ TAKŻE:

Nie są mięsem, a mnóstwo w nich żelaza. Jedz, bo mają też inne zalety

Poprawią perystaltykę jelit, odstresują, wzmocnią wzrok. Jedz kilka dziennie

Doceń właściwości kiwi. Jedno dziennie obniży ciśnienie, wzmocni żyły i uchroni przed rakiem

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | owoce egzotyczne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL