Jakie właściwości ma cząber?

Zioło pochodzi z terenów Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i Indii. Znane przed wiekami m.in. w Rzymie, używane było w zastępstwie drogiego pieprzu, do zaostrzania smaku potraw. Jest składnikiem przyprawy określanej jako zioła prowansalskie. Do czego najlepiej stosować cząber oraz jakie ma właściwości dowiesz się w dalszej części artykułu.

Cząber posiada charakterystyczny korzenny zapach i lekko gorzki smak. Dzieli się na odmianę letnią i zimową. Letnia odmiana, powszechnie stosowana w kuchni, jest delikatniejsza z wyczuwalną nutą mięty i tymianku. Zimowa, mniej znana, jest ostrzejsza w smaku, dlatego najlepiej komponuje się z mięsem.

Cząber pasuje do dań z roślin strączkowych, szczególnie fasoli. Poprawia jej smak i łagodzi procesy trawienne. 

Najczęściej stosuje się go jednak razem z tymiankiem i majerankiem. Ta mieszanka, znana jako zioła prowansalskie, jest świetna do mięs i zup jarzynowych.

W medycynie cząber znany jest jako środek tonizujący i silny środek antyseptyczny. Działa także przeciwbiegunkowo i przeciwbólowo. Gałązki cząbru wrzucone do ognia działają dezynfekująco. Sok ze świeżego cząbru łagodzi świąd po ugryzieniach owadów.

Reklama
INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL