"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć

Komosa ryżowa, znana też jako ryż peruwiański i quinoa, to gatunek rośliny jednorocznej, cenionej od tysięcy lat. Komosa ryżowa nazywana jest czasem "matką zbóż", ponieważ jest jedną z najstarszych uprawianych przez ludzi roślin. Cieszyła się popularnością wśród Inków i Azteków, więc znana jest obecnie także jako "złoto Inków". W Europie jej właściwości doceniane są od niedawna, jednak quinoa już zyskała miano "superżywności". Co warto o niej wiedzieć i jak ugotować komosę ryżową? Która jej odmiana jest najzdrowsza i dlaczego?

Która komosa ryżowa jest najlepsza?

Komosa ryżowa występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale też smakiem i właściwościami. W sklepach ze zdrową żywnością zwykle można zakupić jej trzy rodzaje. To:

  • komosa biała,
  • komosa czerwona,
  • komosa czarna.

Która komosa ryżowa jest najzdrowsza? Choć najczęściej wybierana jest komosa biała, z uwagi na fakt, iż po ugotowaniu pęcznieje, nieco więcej składników odżywczych zawiera odmiana czerwona. Po ugotowaniu przybiera brązowy kolor. Ma także intensywniejszy smak niż delikatna i lekka komosa biała. Wyróżnia się zwłaszcza wyraźnym, orzechowym posmakiem.

Reklama

Jeśli chodzi o zawartość białka, błonnika i minerałów, tak biała, jak i czerwona komosa mają ich praktycznie tyle samo. Komosa czerwona zawiera jednak więcej ryboflawiny, czyli witaminy B2. Jej niedobór może wpłynąć m.in. na:

  • pogorszenie ostrości widzenia,
  • łzawienie i łatwe męczenie się oczu,
  • wypadanie włosów,
  • kłopoty z koncentracją,
  • bezsenność,
  • choroby układu nerwowego,
  • opóźnienie wzrostu.

Komosa czerwona zawiera też nieco mniej tłuszczu, a więcej węglowodanów niż komosa biała. Jest więc idealna dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza więcej energii, a jednocześnie sprzyja szybszej regeneracji mięśni po treningu.

Czytaj też: Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia

Komosa ryżowa - jak gotować?

Komosa ryżowa bez gotowania jest jadalna np. w postaci kiełków. Wystarczy namoczyć ziarna i odczekać kilkanaście godzin. Po tym czasie powinny wykiełkować. Można z nich przygotować również pożywne smoothie, łącząc z owocami i mlekiem migdałowym, a następnie miksując. Ziarna czy kiełki można też dodawać do sałatek i zup.

Gotowanie komosy ryżowej powinno zostać poprzedzone wypłukaniem ziaren pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy wybraną ich ilość do wrzątku. Jak długo gotować komosę ryżową? Najlepiej ok. 15 minut. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Na jedną szklankę komosy powinny przypadać dwie szklanki wody.

Niektórzy zalecają też zalanie ziaren zimną wodą. Gdy doprowadzimy ją do wrzenia, trzeba zmniejszyć płomień. Gotowanie komosy warto uzależnić od posiadanej odmiany. Kwadrans przeznaczmy na gotowanie białej, 20 minut na gotowanie czerwonej, a 25 minut czarnej komosy. 

Jak gotować na sypko komosę ryżową? Warto wiedzieć, że im mniej wody wykorzystamy, tym większa będzie sypkość komosy ryżowej po ugotowaniu. Można więc zmniejszyć ilość wody, np. do 1,5 szklanki na szklankę nasion.

Czytaj też: Na serce, anemię i piękną sylwetkę. To najzdrowsze śniadanie bez glutenu

Do czego używa się komosy ryżowej?

Komosa ryżowa ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Może więc znaleźć się w diecie osób dbających o linię, diabetyków czy osób cierpiących z powodu insulinooporności lub otyłości. Komosa ryżowa pomaga dłużej utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a przy tym jest bezpieczna dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Po posiłku, którego jest częścią, dłużej zachowujemy uczucie sytości.

Nic dziwnego, że komosa ryżowa coraz częściej gości w naszych kuchniach. Wspomaga trawienie i układ krwionośny, eliminuje wzdęcia i zaparcia, wzmacnia odporność, a także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Komosa ryżowa wpływa też na spowolnienie procesów starzenia organizmu. Zawarte w niej flawonoidy wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Komosa ryżowa działa rozgrzewająco. Warto ją więc stosować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Quinoa można wykorzystywać zarówno jako dodatek do obiadów, jak i deserów (np. ciasteczek). Można zastąpić nią makaron, ziemniaki, ryż, a nawet kaszę. Popularne są także sałatki z komosą ryżową. Składnikiem takich sałatek powinna być zwłaszcza odmiana czerwona lub czarna, które po obróbce termicznej są nieco twardsze i chrupkie. Komosa biała pęcznieje zaś po ugotowaniu i ma delikatny smak. Warto ją dodawać do sosów, zup i podawać z warzywami.

CZYTAJ TAKŻE:

Do jogurtu, owsianki, a nawet kotleta. Sześć powodów, dla których warto jeść amarantus

Co można zrobić z komosy ryżowej?

Przegląd kasz. Która jest najzdrowsza?

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: komosa ryżowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL