Kto nie powinien jeść jajek? Cholesterolem nie musisz się już martwić

Jajka obrosły wieloma legendami i do dziś niektórzy uważają, że powinny stanowić margines diety, inni z kolei, że powinno się je jeść codziennie. A jak jest naprawdę? I co jest w jajku zdrowsze — jajko, czy żółtko? Wyjaśniamy.

Czasy, kiedy jajka uważano za źródło potężnych ilości złego cholesterolu, dawno już minęły. Dziś jajka wróciły do łask, zwłaszcza że mogą je jeść wegetarianie. Ale czy panuje zasada "zjedz żółtko, białko możesz zostawić", czy też jest na odwrót? I czy zdrowsze jest białko, czy żółtko? Odpowiedź jest niejednoznaczna i brzmi: "To zależy". Wyjaśniamy od czego, przedstawiając przy okazji różnice w zawartości obu części jajka. 

Właściwości i zawartość białka w jajku

Białko jajka nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczne. Ma w sobie dużo korzystnych dla zdrowia minerałów, jest także wzorcowym źródłem białka występującego naturalnie w żywności, nasz organizm przyswaja je najlepiej ze wszystkich innych białek

Reklama

W skład białka kurzego wchodzi:  

  • 90 proc. wody, dlatego białko jest tak niskokaloryczne, ma tylko 17 kcal
  • 9 proc. aminokwasów, czyli pełnowartościowego białka
  • 1 proc. węglowodanów; witamin i soli mineralnych
  • 0 tłuszczu

Oprócz tego w skład białka wchodzą inne cenne składniki: witamina B12, ryboflawina i tiamina, a także wapń, magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Białko, w przeciwieństwie do żółtka, nie zawiera cholesterolu. 

Żółtko jajka i jego skład 

Wbrew swojej nazwie, żółtko zawiera więcej białka niż białko. Jest w nim też więcej tłuszczu, ale dzięki temu również więcej witamin.  

  • 52 proc. wody, żółtko jest bardziej kaloryczne niż białko, zawiera 55 kcal
  • 16 proc. białka 
  • 28 proc. tłuszczu, ale w tym 30 proc. bardzo korzystnych dla zdrowia fosfolipidów zawartych w lecytynie
  • 4  proc. węglowodanów, witamin i soli mineralnych 

Żółtko owiane jest złą sławą ze względu na dość dużą zawartość cholesterolu, ok. 200 mg. Jednak stosunek cholesterolu do choliny jest na tyle dobry, że znosi ona jego działanie. 

Ponadto żółtko ma w sobie o wiele więcej witamin i minerałów, niż białko. Przede wszystkim jest to witamina D, a także kwas foliowy, witaminę A, E i sporo witamin z grupy B. Ma dużo więcej wapnia, seleny i fosforu niż białko, za to mniej magnezu i potasu.  

Co jest zdrowsze, białko czy żółtko 

Ze względu na to, że białko i żółtko mają inny, wzajemnie uzupełniający się skład odżywczy i witaminowy, dietetycy polecają jeść je w całości. Naukowcy zgadzają się, że nie ma innego produktu naturalnego o tak kompleksowej zawartości odżywczej, jak jajko. Jeśli więc nie masz szczególnych przeciwwskazań do jedzenia jajek, według zaleceń WHO możesz ich zjeść 10 tygodniowo. 

Warto przy tym pamiętać, że najlepiej przyswajalne dla organizmu są jajka gotowane na miękko.  

Kto nie powinien jeść jajek 

Mimo tak wielu walorów nie wszyscy mogą jeść jajka. Wykluczyć je z diety powinny:  

  • osoby z alergią na białko lub z jego nietolerancją;  
  • osoby z chorobami autoimmunologicznymi, gdyż jajka mogą zwiększać stany zapalne;
  • diabetycy powinni ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu, przy czym zdrowsze dla nich są białka, niż żółtka.  

CZYTAJ TAKŻE:

Tarczyca może działać toksycznie na organizm

Ile powinna trwać idealna drzemka? Można się zdziwić

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL