Dieta lekkostrawna

Jakie są główne zasady diety lekkostrawnej? Kto powinien ją stosować? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące tego typu diety.

Główne zasady diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna (nazywana również łatwostrawną) jest modyfikacją żywienia podstawowego, które opiera się na zasadach zdrowego odżywiania i jest zalecane zdrowym osobom dorosłych. Z tą różnicą, że polega na spożywaniu pokarmów, które nie obciążają układu pokarmowego i łatwo ulegają trawieniu.

Jedną z głównych zasad diety lekkostrawnej jest ograniczenie spożycia błonnika pokarmowego. Zaleca się, aby jego ilość w codziennym jadłospisie nie przekraczała 25 gramów. Aby zmniejszyć spożycie błonnika należy:

  • obierać warzywa i owoce ze skórki;
  • wybierać młode i delikatne owoce oraz warzywa, a także produkty zbożowe o średnim stopniu przemiału (np. kaszę kuskus, chleb pszenny);
  • wydłużyć czas gotowania warzyw i produktów zbożowych;
  • rozdrabniać i przecierać owoce oraz warzywa (soki i przeciery są dobrą alternatywą dla owoców i warzyw podawanych w całości);

Kolejną ważną zasadą diety lekkostrawnej jest odpowiedni sposób przygotowywania potraw, co ma duże znaczenie dla strawności. Zaleca się, aby produkty były gotowane (w wodzie lub na parze) czy duszone bez wcześniejszego obsmażania. Dobrą praktyką jest także dodawanie białek jaj kurzych do budyniu czy namoczonej bułki pszennej do dań mięsnych. Natomiast przeciwwskazane jest spożywanie produktów smażonych, peklowanych i wędzonych.

Nie bez znaczenia jest także rozkład posiłków w ciągu dnia. Osobom będącym na diecie lekkostrawnej zaleca się spożywanie 4-5 mniejszych posiłków. Przy czym ostatni powinien być zjedzony najpóźniej 2 godziny przed snem.

Jakie produkty są zalecane w diecie lekkostrawnej?

Produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, smażone, peklowane i wędzone są przeciwwskazane. A jakie produkty są zalecane w diecie lekkostrawnej?

Do produktów, które mogą jeść osoby ze wskazaniem do stosowania takiej diety, należą m.in.:

  • delikatne, młode warzywa i owoce bez skórki i pestek;
  • pieczywo jasne (np. bułki kajzerki, chleb pszenny);
  • kasza manna;
  • ryż biały;
  • płatki owsiane błyskawiczne, ryżowe i jaglane;
  • oleje roślinne;
  • chude mięso (np. z kurczaka, indyka);
  • mleko <2% tłuszczu, fermentowane napoje mleczne o naturalnym smaku;
  • chude ryby morskie;
  • jajka ugotowane na miękko;

Przy czym należy zaznaczyć, że stopień tolerancji produktów ma charakter indywidualny. W związku z tym podczas wprowadzania nowych produktów (lub zwiększania ich ilości) należy uważnie obserwować reakcję organizmu.

Komu polecana jest dieta lekkostrawna?

Kto powinien stosować dietę lekkostrawną? Najczęściej jest ona polecana w przypadku:

  • osób w wieku podeszłym;
  • nieswoistych chorób zapalnych jelit (tj. choroby Leśniewskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego);
  • infekcjach, którym towarzyszy gorączka;
  • rekonwalescencji (np. po zabiegu chirurgicznym);
  • chorób nowotworowych (np. raka jelita grubego);
  • paradontozy i innych chorób przyzębia;

Dieta lekkostrawna może być zalecana również w innych przypadkach, gdy konieczne jest odciążenie układu pokarmowego. Jeśli masz wątpliwości, czy powinieneś ją stosować, skonsultuj się ze specjalistą.

artykuł sponsorowany
materiały promocyjne

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Strona główna INTERIA.PL