Co pić, aby zadbać o odporność zimą?
W okresie jesienno-zimowym organizm staje się bardziej podatny na infekcje. O odporność można dbać na wiele sposobów, a jednym z nich jest właściwe nawodnienie. Co pić jesienią i zimą, aby wzmocnić organizm? Czy sama woda wystarczy? Jakimi dodatkami urozmaicać napoje, aby poprawić ich smak i wartość odżywczą?
Regularne picie wody to jeden z najważniejszych elementów zdrowego trybu życia. O właściwe nawodnienie należy dbać przez cały rok, a więc również wtedy, gdy temperatury na zewnątrz spadają, a my odczuwamy mniejsze pragnienie. Woda jest głównym składnikiem ludzkiego organizmu i pełni w nim wiele funkcji. Jest głównym transporterem składników odżywczych, enzymów i hormonów, reguluje temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Poza tym uczestniczy w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej. Jeśli nie lubisz smaku zwykłej wody, możesz urozmaicać ją zdrowymi dodatkami, takimi jak liście mięty, plasterki cytrusów czy domowy sok malinowy.
Długie jesienno-zimowe wieczory z reguły spędzamy w domu. Aby umilić sobie ten czas, warto zrobić herbatę. Jednak nie byle jaką! Odpowiednio przygotowany napój nie tylko doskonale rozgrzewa, ale także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.
Do czarnej herbaty (liściastej lub w torebkach) doskonale pasują następujące dodatki:
- imbir - wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne; ma także działanie termogeniczne, co oznacza, że może wspomagać przemianę materii;
- goździki - naturalny antyoksydant wspierający układ odpornościowy;
- cynamon - ma nie tylko charakterystyczny lekko słodki smak, ale również wyjątkowe właściwości rozgrzewające;
- miód - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwalergicznie;
- cytrusy (cytryny, pomarańcze) - zawierają witaminę C, wzmacniają odporność i chronią organizm przed infekcjami.
Jesienią i zimą dostęp do sezonowych warzyw i owoców jest mniejszy. Nie oznacza to jednak, że półki sklepowe świecą pustkami. Domowe soki owocowo-warzywne to prawdziwa bomba witaminowa. Możesz korzystać z mrożonek, przygotowywać napoje w wersji na słodko lub słono oraz urozmaicać je różnymi dodatkami.
Poniżej kilka przykładów jesiennych i zimowych napojów na wzmocnienie odporności:
- koktajl z dyni z dodatkiem cynamonu lub gałki muszkatołowej,
- koktajl z marchewki i banana z dodatkiem przyprawy korzennej,
- smoothie z selera naciowego i banana z dodatkiem szklanki soku z pomarańczy,
- sok z buraka z dodatkiem jabłek, pomarańczy i marchewki,
- zielony koktajl z jarmużu i grejpfruta z dodatkiem miodu.
Podstawą zdrowej diety na wsparcie odporności są warzywa, owoce i inne produkty dostarczające organizmowi witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych. Chcesz każdego dnia odżywiać się zdrowo i różnorodnie, ale nie masz czasu gotować? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego na stronie: https://www.maczfit.pl/.