Cukry proste - niezdrowy składnik diety

Cukry proste to substancje, które bardzo szybko wchłaniają się z pożywienia, podwyższając stężenie glukozy we krwi. Okazuje się, że występują one w wielu pokarmach, które nie mają słodkiego smaku. Cukry proste obwiniane są za choroby cywilizacyjne i mają wielu przeciwników, jednak lubimy je jeść.

Gdzie występują cukry proste?

Tego typu cukry występują przede wszystkim w produktach o słodkim smaku. Ich podstawowym źródłem jest sacharoza, czyli biały cukier, stosowany do wytwarzania ciastek i słodyczy. 

Bardzo dużo cukrów prostych zawiera białe pieczywo i makaron, a także wiele produktów przetworzonych, takich jak keczup. Można znaleźć je w krakersach, płatkach zbożowych i alkoholu. Jedynym wartościowym źródłem cukrów prostych są warzywa i owoce, które zawierają witaminy i minerały. 

Na zawartość cukrów prostych w pożywieniu ma wpływ przede wszystkim obróbka termiczna. Im dłużej gotujemy makaron lub warzywa, tym łatwiej przyswajalne są węglowodany. 

Reklama

Co najgorsze, cukry proste pojawiają się w produktach, które promuje się jako zdrowe, na przykład w batonach energetycznych i sokach.

Jaki wpływ mają cukry proste na organizm?

Z tymi substancjami związany jest niekorzystny mechanizm. Węglowodany z cukrów prostych przyswajają się bardzo szybko, co powoduje wyrzut insuliny do krwi. Insulina obniża poziom glukozy, przez co czujemy się głodni i mamy ochotę na kolejne ciastko. 

Cukry proste nie mają żadnych wartości odżywczych i powodują tycie, dlatego długotrwała dieta oparta na substancjach tego typu jest wyjątkowo niezdrowa.

Prawidłowa dieta powinna polegać na redukowaniu ilości spożywanych cukrów prostych i zwiększeniu ilości węglowodanów złożonych. 

Występują one w mące, która nie została poddana dokładnemu oczyszczaniu, w związku z czym zawiera więcej błonnika i witamin.


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL