Dodaj do owsianki lub herbaty. To jedne z najzdrowszych owoców na świecie
Jedne z najzdrowszych owoców na świecie i skarbnica witaminy C to jagody goji. Te drobne owoce o intensywnie czerwonym kolorze skrywają mnóstwo wartości odżywczych i cennych minerałów. Jagody goji warto włączyć do diety ze względu na ich pozytywny wpływ m.in. na skórę, odporność, pracę wątroby i trawienie. Dowiedz się, jakie mają właściwości.
Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego i kolcowoju chińskiego. Należą do rodziny roślin psiankowatych tak jak ziemniaki, pomidory czy bakłażany.
Owoce występują w północno-zachodniej Azji. Są niewielkie i mało odporne na uszkodzenia. Po zebraniu owoców suszy się je m.in. z pomocą promieni słonecznych do momentu, aż ich skórka będzie odpowiednio twarda, a wnętrze miękkie. Są rzadko spotykane w polskich sklepach.
Jagody goji uznawane są za superfood -uważa się za jedne z najzdrowszych owoców świata - a liczne badania potwierdzają ich właściwości prozdrowotne. Owoce te składają się głównie z węglowodanów, ale mają również niewielkie ilości tłuszczu oraz białka. Jedną z największych zalet jest duża zawartość witamin, wśród których prym wiedzie witamina C. W 100 g zebranych jagód goji znajdziemy aż 2500 mg witaminy C. Wystarczy jedynie siedem jagód goji dziennie, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Spożywanie jagód goji może nie tylko polepszyć naszą odporność, ale działać również jako tarcza obronna przed wolnymi rodnikami. Zawartość witaminy A i zeaksantyny wzmacnia to działanie. Dzięki temu przyjmowanie jagód goji chroni nasze komórki przed uszkodzeniami i spowalnia proces ich starzenia się. Jednocześnie chroni przed występowaniem nowotworów.
W tych niewielkich owocach znajdziemy także żelazo, cynk, wapń, miedź, selen oraz przeciwutleniacze. Te pierwiastki pełnią ważną rolę we wspieraniu układu krążenia i tworzeniu się komórek krwi. Selen jest niezwykle ważny dla hormonów tarczycowych. Jest niezbędny do ich syntezy, aktywacji oraz metabolizmu. Włączenie ich do codziennej diety wpływa na polepszenie pracy nerek i wątroby. Wzmacnia stawy, wzrok i reguluje zbyt wysokie ciśnienie.
Regularne spożywanie owoców goji korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia samopoczucie, jakość snu i może chronić przed nowotworami.
Jagody goji są odpowiednią przekąską dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinooporność, ponieważ po ich spożyciu poziom cukru nie wzrasta gwałtownie. Mają niski indeks glikemiczny, a zawarte w nich związki polisacharydowe stymulują pracę trzustki i pomagają w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Jedna łyżka suszonych jagód goji, czyli około 10 gramów owoców, ma około 35 kalorii.
Jagody goji polecane są również w dietach odchudzających. Duża zawartość błonnika wspiera trawienie i pracę jelit. Tym samym wspomaga metabolizm i może sprawić, że odchudzanie będzie proste i skuteczne.
Jagody goji mają też pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie oczu. Dzięki dużej zawartości m.in. luteiny oraz karotenoidów chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami i działaniem wolnych rodników.
Jagody goji można stosować jako naturalne wsparcie wątroby. Pomagają w oczyszczaniu wątroby z toksyn oraz usprawniają trawienie. Dodatkowo chronią narząd przed uszkodzeniami, które mogą wynikać z diety wysokotłuszczowej.
Dziennie powinno spożywać się ok. 5-12 g suszonych jagód. To optymalna dawka, która dostarczy potrzebnych składników, a jednocześnie nie spowoduje hiperwitaminozy.
Jagody goji najczęściej spotykane są w formie suszonej, które można jeść jak rodzynki. Stanowią smaczny dodatek do jogurtów, musli, owsianek, a nawet dań wytrawnych. Znacznie rzadziej w polskich sklepach jagody goji występują pod postacią świeżych owoców lub soku.
Z owoców jagód goji można przygotować napar. Wystarczy garść jagód zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut do zaparzenia. Jagody można także dodawać do gotowych mieszanek herbat.
Zanim wprowadzimy jagody goji do naszej diety, warto skonsultować to z lekarzem. Składniki zawarte w owocach mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi.
Kobietom w ciąży i karmiącym piersią odradza się spożywania jagód goji w świeżej formie. Mogą one prowadzić do zatrucia. W takich przypadkach wystarczy zdecydować się na ich suszoną formę.
Zdarza się, że po zjedzeniu jagód goji może pojawić się reakcja alergiczna, która objawia się pokrzywką lub dusznościami. To znak, że
CZYTAJ TAKŻE:
Dodaj łyżeczkę do owsianki. Podziała przeciwzapalnie, zahamuje podjadanie i wyrzuty cukru
Nasiona, które mają więcej wapnia niż mleko. Jedz regularnie dla zdrowia kości i serca