Dodaj łyżeczkę do owsianki. Podziała przeciwzapalnie, zahamuje podjadanie i wyrzuty cukru

Owsianka została okrzyknięta królową śniadań. To prosty, szybki i pożywny posiłek, który zawsze można urozmaicić ulubionymi dodatkami, np. owocami czy orzechami. Jeśli często sięgasz po owsiankę, lubisz to danie, ale lubisz też próbować nowych smaków, dodaj do niego nieco kurkumy. W ten sposób uzyskasz złotą owsiankę o dodatkowych właściwościach. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Owsianka - dobry wybór na śniadanie

Owsianka reklamowana jest jako doskonały wybór na śniadanie, z kilku powodów. Zapewnia na długo uczucie sytości i dodaje tak potrzebnej o poranku energii. Owsiankowe wariacje dostarczają też ważnych składników odżywczych. Płatki owsiane, które stanowią podstawę każdej owsianki, są bogate w błonnik, dostarczają witamin z grupy B, witaminy E, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, a także cynku. Dodajmy, że zawartość białka w płatkach owsianych jest większa niż w innych zbożach. Taki "zestaw" zapewnia wsparcie różnych potrzeb organizmu.

Reklama

Liczne badania wykazały pozytywny wpływ płatków owsianych m.in. na spadek apetytu, zwiększone uczucie pełności i mniejszą chęć na podjadanie po posiłku. Płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, mają działanie immunomodulacyjne, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają pamięć i koncentrację. Uważa się, że regularne spożywanie płatków owsianych pomaga w walce z nadwagą i otyłością, chroni przed cukrzycą typu 2, a także zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Pamiętaj, że im mniej przetworzone płatki, tym więcej posiadają wartości odżywczych i błonnika. Najbardziej przetworzona jest błyskawiczna odmiana płatków owsianych, dlatego staraj się jej unikać.

Złota owsianka - co to takiego?

Złota owsianka to jedna z wielu wariacji na temat owsianki. Określana jest jako śniadaniowa wersja złotego mleka - tradycyjnego ajurwedyjskiego napoju, którego głównym składnikiem jest kurkuma. Złota owsianka to płatki owsiane zalane mlekiem lub wodą z dodatkiem kurkumy właśnie. To dzięki tej przyprawie, tak samo jak w przypadku złotego mleka, owsianka zyskuje nietypowego, złotego koloru. 

Złota owsianka - właściwości

Złota owsianka, podobnie jak owsianka w innych wersjach, na długo daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami, dlatego stanowi świetnie śniadanie przed pracą. Jest źródłem ważnych mikro- i makroskładników zbilansowanej diety - zarówno białek, tłuszczów i węglowodanów, jak i minerałów oraz witamin, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Spożywanie owsianki ma zbawienny wpływ m.in. na pracę układu pokarmowego (głównie za sprawą błonnika, który poprawia perystaltykę jelit oraz reguluje rytm wypróżnień) czy układu nerwowego (owsianka zapewnia komórkom mózgowym składniki wpływające na pamięć i koncentrację).

Dodatek kurkumy nie jest bez znaczenia. Kurkuma działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo i neuroprotekcyjnie. Picie złotego mleka, którego nie ma bez kurkumy, może okazać się korzystne zwłaszcza w okresach zwiększonego ryzyka wystąpienia infekcji, czyli w sezonie jesienno-zimowym. Podobnie jest ze złotą owsianką. Ciepła owsianka w połączeniu z kurkumą poza tym świetnie rozgrzeje.

Kurkuma doda też owsiance wyjątkowego smaku i aromatu. Może stanowić miłą odmianę dla tych wszystkich, którzy często sięgają po klasyczną owsiankę, z dodatkami w postaci owoców czy orzechów.

Przepis na złotą owsiankę

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania złotej owsianki, to:

  • szklanka płatków owsianych,
  • dwie szklanki napoju roślinnego,
  • dwie łyżeczki oleju kokosowego lub innego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta cukru trzcinowego lub odrobina miodu,
  • szczypta soli.

Umieść olej kokosowy w rondelku na gazie, następnie dodaj kurkumę i pieprz. Całość podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie wsyp płatki owsiane i dodaj napoju roślinnego. Dopraw owsiankę solą, dodaj cukru lub miodu (jeśli używasz miodu, warto go dodać później, by podczas podgrzewania nie stracił właściwości). Gotuj owsiankę na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10-15 minut. Owsiankę możesz również przygotować na wodzie albo mieszając mleko z wodą.

Do złotej owsianki możesz dodać: rodzynki, ulubione owoce i orzechy, syrop klonowy lub odrobinę gorzkiej czekolady.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zrób owsiankę dzień wcześniej i włóż do lodówki. Efekt i działanie cię zaskoczą

Dietetyczka ostrzega: to najgorszy wybór na śniadanie. Podnosi cukier i tuczy

Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owsianka | owsianka właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL