Ochronisz serce, unikniesz astmy i raka. Te produkty to antysmogowa tarcza
Smog stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia. Z powodu zanieczyszczonego powietrza wzrasta ryzyko takich chorób jak m.in. astma, niewydolność oddechowa, nowotwory płuc i górnych dróg oddechowych, zawał serca i udar mózgu. Smogu niestety nie można całkowicie uniknąć. Odpowiednia dieta może jednak zmniejszyć jego negatywny wpływ na organizm. Co włączyć do codziennego jadłospisu? Oto kilka propozycji.
Zła jakość powietrza to coraz powszechniejszy problem polskich miast i wsi. Konsekwencje wdychania smogu są poważne i nie należy ich bagatelizować. To m.in. zwiększone ryzyko rozwoju chorób układu oddechowego, układu krążenia, układu nerwowego oraz chorób nowotworowych. Szacuje się, że każdego roku z powodu smogu może przedwcześnie umierać nawet 45 tys. Polaków. Ze względu na te niepokojące dane, coraz więcej samorządów rozpoczyna walkę ze smogiem. To takie działania jak m.in. ograniczenie ruchu samochodowego czy stworzenie terenów zielonych. Uzupełnieniem tych inicjatyw mogą być działania na własną rękę. Wiele osób stawia na oczyszczacze powietrza, rośliny antysmogowe, a także dietę antysmogową.
Głównym skutkiem wdychania zanieczyszczonego powietrza jest powstawanie wolnych rodników, te z kolei nasilają stres oksydacyjny. Na szczęście odpowiednia dieta jest w stanie zminimalizować to zjawisko. W tym celu należy włączyć do codziennej diety jak najwięcej produktów bogatych w antyoksydanty. Chodzi o przede wszystkim o kwas askorbinowy, witaminę E, karotenoidy i polifenole. Badania pokazują, że przed smogiem chronić mogą także witaminy z grupy B, a także kwasy omega-3 i witamina D.
Podstawą diety antysmogowej są oczywiście warzywa i owoce. Dietetycy zwracają uwagę, aby kierować się ich kolorem. Im jest on intensywniejszy, tym produkt zawiera więcej antyoksydantów. Tutaj szczególnie warto wymienić kiwi, śliwki, borówki, czerwone winogrona, wiśnie, cytryny, pomarańcze, czerwone i czarne porzeczki, granat, maliny, aronię, awokado, a także natkę pietruszki, szpinak, czerwoną paprykę, szpinak, brokuły, buraki, czerwoną cebulę, brukselkę, marchew i dynię.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 ze smogiem pomagają walczyć także ryby. Na co dzień warto postawić zwłaszcza na łososia, tuńczyka, śledzia, pstrąga tęczowego i makrelę.
Inne produkty wspomagające oczyszczanie organizmu z wdychanych toksyn to:
- orzechy (zwłaszcza brazylijskie);
- kakao,
- zielona herbata;
- sos sojowy;
- tłuszcze roślinne tłoczone na zimno (np. olej lniany);
- jajka;
- chleb żytni;
- pełnoziarniste musli;
- kasza gryczana.
Kolejną grupą produktów, która może minimalizować negatywne skutki związane z zanieczyszczeniem środowiska, są zioła. Do swojej codziennej diety dobrze będzie włączyć dania zawierające kurkumę, a zamiast zwykłej herbaty, warto pić napary. Właściwości detoksykujące ma: skrzyp polny, brzoza, mniszek lekarski i mięta pieprzową.
Należy pamiętać, że poza odpowiednim jadłospisem, liczy się także właściwe nawodnienie organizmu. Zgodnie z zaleceniami każdego dnia kobiety powinny wypijać około 2 l wody, z kolei mężczyźni 2,5. Najlepszym wyborem będzie woda mineralna niegazowana. Wodę uzupełnić można innymi płynami. Dobrym pomysłem będzie zwłaszcza zielona herbata, bezcukrowe soki owocowe (np. pomarańczowe), smoothie warzywno-owocowe, a także napary ziołowe.
Poza zalecanymi produktami, istnieje również lista produktów, których należy unikać. W walce ze smogiem nie pomaga zwłaszcza kawa, alkohol, słodycze, mięso (zwłaszcza czerwone) i sól.
Warto zrezygnować także produktów wysoko przetworzonych, np. gotowych dań garmażeryjnych czy żywności typu fast food. Ze względu na kiepski stan powietrza w Polsce dieta antysmogowa powinna być stosowana przez cały rok.