Jedna spala tłuszcz, druga koi stany zapalne, trzecia przegania bakterie. Włoska mieszanka przypraw to patent na zdrowie

Drewniana łyżka wypełniona mieszanką suszonych ziół i przypraw, w tle żółty makaron oraz porozrzucane składniki na drewnianej powierzchni.
Włoska przyprawa z oregano, peperoncino i czosnkiem to patent na zdrowie i szczupłą sylwetkęKarolina Dudek123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Mieszanka przypraw do dań włoskich - skład
  2. Dlaczego warto jeść płatki chilli z oregano i czosnkiem?
  3. Chilli peperoncino - pomaga chudnąć i poprawia metabolizm
  4. Oregano - działa przeciwzapalnie i łagodzi przeziębienie
  5. Czosnek - chroni przed drobnoustrojami i poprawia odporność
  6. Jak stosować włoską mieszankę przypraw?

Mieszanka przypraw do dań włoskich - skład

  • płatki chilli (znane jako peperoncino),
  • suszone oregano,
  • suszony czosnek lub granulowany czosnek.

Dlaczego warto jeść płatki chilli z oregano i czosnkiem?

  • pobudza metabolizm,
  • wspiera odporność,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia trawienie,
  • pomaga kontrolować apetyt,
  • działa rozgrzewająco,
  • pomaga przy osłabieniu i przeziębieniach.

Zobacz również:

    Chilli peperoncino - pomaga chudnąć i poprawia metabolizm

    Domowy makaron tagliatelle z sosem bolońskim z mięsem mielonym i pomidorami, podany na białym talerzu, obok kieliszek czerwonego wina i widelec na biało-czerwonej kraciastej serwetce.
    Dodaj nieco przyprawy do sosu dla lepszego trawienie i by poprawić odporność123RF/PICSEL

    Oregano - działa przeciwzapalnie i łagodzi przeziębienie

    Czosnek - chroni przed drobnoustrojami i poprawia odporność

    Zobacz również:

      Jak stosować włoską mieszankę przypraw?

      • makaronach - posyp nią spaghetti aglio e olio, carbonarę, penne all'arrabbiata,
      • pizzy - wystarczy szczypta na wierzch po upieczeniu,
      • sałatkach - np. do sałatki greckiej z serem feta, caprese czy sałatek z tuńczykiem,
      • warzywach z piekarnika - cukinia, bakłażan, papryka czy cebula pieczone z tą przyprawą będą smakowały jak prosto z włoskiej restauracji,
      • mięsach i rybach - świetna do marynat i szybkiego doprawienia dań, na grilla i nie tylko,
      • zupach - zwłaszcza pomidorowej, dyniowej, kremie z cukinii czy minestrone,
      • kanapkach i tostach - z mozzarellą, oliwą i pomidorem tworzy włoski klasyk.

      Zobacz również:

      MOŻNA ZDROWIEJ. Czego nie wiemy o zastrzykach na otyłość? Wyjaśnia lek. Tomasz WitaszekINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.