Reklama

Jak wchłaniają się witaminy?

Aby twój organizm rzeczywiście skorzystał ze składników, które mu dostarczasz z pożywieniem, muszą być spełnione pewne warunki. Witaminy należy przyjmować w odpowiednich, nie za małych dawkach, jelita powinny być zdrowe, a produkty na talerzu łączone właściwie. Warto byś pamiętał, że są też okoliczności, które przyswajanie witamin mocno ograniczają, poznał je i ich unikał.

Czym popijać witaminy?

Zasada jest jedna, dotyczy nie tylko preparatów witaminowych, ale leków i wszelkich wyrobów medycznych - wszystkie je należy, w miarę możliwości, popijać wodą, najlepiej przegotowaną i przestudzoną. Wyjątkiem są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, popijanie ich czystą wodą nie przyniesie zamierzonego efektu, bo zabraknie tłuszczu - nośnika. Zamiast tego lepiej jest połączyć ich zażycie z posiłkiem tłuszczowym, wystarczy nawet kromka chleba posmarowana masłem.

Żadnych leków ani preparatów witaminowych nie powinno się popijać sokami z owoców cytrusowych, kawą, herbatą, ani, rzecz jasna, alkoholem.

Reklama

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli wspomniane A, D, E i K magazynowane są w wątrobie i tkance tłuszczowej, z tego powodu ich działanie jest przedłużone, ale niesie to za sobą ryzyko szkodliwej hiperwitaminozy, dlatego lepiej nie suplementować ich na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem i nie przekraczać dziennej dawki.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, H, nie są magazynowane przez organizm, a ich nadmiar jest wydalany, dlatego trzeba uzupełniać je codziennie.

Co szkodzi witaminom?

Witamina C - szkodzi jej askorbinaza, enzym, który ją rozkłada. Askorbinaza występuje m.in. w świeżych ogórkach, dlatego nie poleca się łączenia ich z pomidorami, bo organizm nie skorzysta z zawartej w nich witaminy C. Jednak niszczycielski wpływ askorbinazy można łatwo zniwelować, zakwaszając ogórki już na talerzu, np. odrobiną soku z cytryny. Nikotyna i alkohol sprawiają, że ich konsumenci zmuszeni są przyjmować większe dawki witaminy C niż inne osoby, ponieważ łatwiej "wypłukuje się" ona z ich organizmów. Dawki dla tych osób powinny być większe o 40 mg niż ta zalecana ogólnej populacji (90-100 mg).

Witamina D, B6 i B12 - nie tolerują towarzystwa alkoholu.

Witamina D - "nie lubi" szczególnie też kawy i herbaty.

Witamina B6 - nie powinna być łączona z nikotyną. 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: witaminy | łączenie składników

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL