Pyłek pszczeli w domowej apteczce. Ma więcej zalet niż miód

Pyłek pszczeli to mało znany produkt. Szkoda, gdyż zawiera równie drogocenne składniki, co miód. Z tego powodu nazywany jest nawet superfoodem. W pyłku kwiatowym znajdziemy m.in. witaminę A, B1, B2, B3, kwas foliowy, a także liczne minerały. Pyłek poprawia odporność organizmu, zwiększa liczbę czerwonych krwinek oraz reguluje przemianę materii. Jak go stosować?

Pyłek pszczeli - co to właściwie jest?

Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy, który zebrany został przez pszczoły i przyniesiony na ich odnóżach do ula. Pyłek zmieszany jest z miodem, nektarem i śliną pszczół. Ma charakterystyczny kształt przypominający małą kuleczkę. 

W zdecydowanej większości przypadków pyłek ma żółty kolor, jednak jego barwa zależy od rośliny, z jakiej został zebrany. Do pozyskania pyłków pszczoły najczęściej wykorzystują mak, kukurydzę oraz łubin. Szacuje się, że każda mała kuleczka pyłku składać się może nawet ze 100 tysięcy ziaren pyłków roślin.

Reklama

Ze względu na drogocenny skład pyłek pszczeli jest doskonałym suplementem diety. Kilogram pyłku to koszt rzędu 70-80 zł, jednak na rynku dostępne są także małe, 100-, 200-gramowe opakowania, które są zdecydowanie tańsze. 

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Pyłek ma charakterystyczny, słodko-gorzkawy smak. Można spożywać go samodzielnie, jednak nie jest tak smakowity jak miód, dlatego najlepiej dodać go np. do mleka, soku, dżemu czy deserów. Warto pamiętać jednak, aby nie dodawać pyłku do zbyt gorących płynów. Wrzątek, podobnie jak w przypadku miodu, zabija wiele jego właściwości.

Najlepsze efekty przynosi 2-3-miesięczna kuracja pyłkiem kwiatowym. W tym czasie stosuje się od jednej łyżeczki do nawet jednej łyżki pyłku dziennie. 100 g pyłku to ok. 260 kcal, 20 g białka, 36 g węglowodanów i 4 g tłuszczy. Jedna łyżka produktu to ok.10 g, czyli 26 kcal.

Pyłek pszczeli - przeciwwskazania

Pyłek pszczeli jest naturalnym produktem, więc nie ma większych przeciwwskazań do jego stosowania. Może być spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Pyłków powinny unikać przede wszystkim osoby z alergią na produkty pszczele.

Pyłek pszczeli - właściwości

Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa. Z tego powodu zalicza się go nawet do produktów zwanych superfoods. Zawiera witaminę A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, a także kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy i kwercetynę. Pyłek bogaty jest także w minerały. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk i miedź.

Właściwości pyłku kwiatowego:

  • poprawia odporność organizmu,
  • reguluje przemianę materii i może wspomagać odchudzanie,
  • zwiększa liczbę czerwonych krwinek,
  • zwiększa poziom żelaza (może być stosowany przez pacjentów z anemią),
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • poprawia wzrok,
  • poprawia pracę wątroby,
  • zmniejsza poziom stresu,
  • wspomaga leczenie depresji,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • łagodzi katar i objawy astmy,
  • łagodzi ból gardła,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • łagodzi zaparcia,
  • wspomaga leczenie chorób żołądka i dwunastnicy,
  • poprawia apetyt,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • wspomaga leczenie nadciśnienia,
  • poprawia spermatogenezę u mężczyzn,
  • zapobiega poronieniom.

Liczne badania pokazują, że pyłek pszczeli może pozytywnie wpływać także na pracę gruczołu krokowego. Z tego powodu wielu specjalistów zaleca go profilaktycznie mężczyznom powyżej 40. roku życia. Pyłek kwiatowy może hamować choroby prostaty oraz pomaga zapobiegać ich nawrotom.

Pyłek pszczeli do ciała

Pyłek pszczeli z powodzeniem wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Poprawia elastyczność skóry, spłyca zmarszczki, nawilża i regeneruje skórę oraz działa przeciwłupieżowo. Z tego powodu pyłek jest popularnym składnikiem kremów i toników do twarzy, balsamów do ciała oraz produktów do pielęgnacji włosów

Z pyłku pszczelego przygotować można także domową maseczkę do twarzy. Wystarczy dokładnie wymieszać dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę miodu oraz łyżkę rozdrobnionego wcześniej pyłku. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Ostrożnie z miodem. Kto powinien go unikać? 

Pszczoły. Reportaż z mikropaństwa

Jak rozpoznać prawdziwy miód? 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL