Czym są albuminy?
W osoczu krwi znajdują się różne rodzaje białek. Grupę niewielkich białek, które rozpuszczają się w wodzie stanowią albuminy. Są ważnym składnikiem krwi, a lekarze wykorzystują je do leczenia.
Albuminy są wytwarzane przez wątrobę. Ludzkie osocze zawiera od 55 do 65 procent albumin. Składają się z kwasu asparginowego i glutaminowego i innych aminokwasów.
Ponieważ wiążą one wodę, pozwalają na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osocza i regulują jego objętość. Regulują także PH osocza. Innym zadaniem tych białek jest transportowanie substancji. Dzięki nim naczyniami krwionośnymi organizmu transportowane są minerały i witaminy, hormony, metale ciężkie i niektóre leki.
Jeśli w organizmie pojawi się niedobór białka (na przykład podczas poparzenia), albuminy posłużą do jego odzyskania. Poziom albuminy osocza waha się od trzydziestu pięciu do pięćdziesięciu miligramów na mililitr, a zaburzenia produkcji albuminy nazywa się analbuminemią.
Jeśli w organizmie jest zbyt mało albumin, to pojawiają się problemy z jego podstawowymi funkcjami, takimi jak wydalanie i transport substancji.
Albuminy służą do leczenia w przypadku krwotoków i oparzeń. Są wykorzystywane w formie wlewu w przypadku poważnych problemów z nerkami i wtedy, gdy pojawia się niewydolność oddechowa.
Stosuje się je przed operacjami i w przypadku problemów z poziomem bilirubiny u noworodków. Albuminy służące do leczenia pochodzą z ludzkiego osocza. Przed podaniem pacjentowi podlegają one procedurze odkażania.