Próchnica zębów - przyczyny i leczenie
Próchnica zębów to najczęstsze schorzenie dotykające zęby.
Próchnica jest chorobą zakaźną, za jej powstanie odpowiadają bakterie, które rozkładają cukry z pożywienia i w wyniku tego procesu wytwarzają kwasy. Zakwaszenie (pH poniżej 5,5) przyczynia się do demineralizacji szkliwa, która jest pierwszym etapem próchnicy.
- niewystarczająca higiena jamy ustnej, czyli niedokładne oczyszczanie zębów z resztek zalegających na nich pokarmów,
- złe zwyczaje żywieniowe: jedzenie / picie dużych ilości produktów próchnicotwórczych, które łatwo osadzają się na zębach i fermentują (przede wszystkim cukry, zwłaszcza rafinowane oraz oczyszczone węglowodany, jak biała mąka), a także podjadanie między posiłkami , sprzyjające utrzymywaniu się niskiego pH w jamie ustnej,
- podatność zębów na próchnicę - to kwestia bardzo indywidualna; skłonność do próchnicy możemy odziedziczyć w genach, sprzyja jej niewystarczająca podaż wapnia i fluoru.
W początkowym stadium za zębie pojawia się biała matowa plamka, która stopniowo żółknie, brązowieje, a wreszcie staje się czarna. Nieleczenie ubytków bardzo często prowadzi do zapalenia miazgi (nerwu zęba).
W profilaktyce próchnicy najważniejsze i niewymagające wsparcia dentysty jest ograniczenie czynników sprzyjających jej rozwojowi, czyli dbanie o właściwe odżywianie i higienę jamy ustnej.
Niezbędne są też regularne wizyty u stomatologa oraz odpowiednia podaż wapnia i fluoru (z pożywieniem i w postaci fluorków, w które wzbogacane są pasty do zębów czy płyny do płukania ust).
W początkowym etapie procesy próchnicowe są odwracalne przy zastosowaniu preparatów fluorowych. Próchnica bardziej zaawansowana wymaga interwencji dentystycznej - usunięcia zmienionych chorobowo tkanek i założenia szczelnego wypełnienia lub nawet skomplikowanego leczenia kanałowego.