Co wywołuje pieczenie w żołądku i jak temu zaradzić?
Zgaga jest odczuwana najczęściej jako pieczenie w żołądku oraz w przełyku. Może oznaczać wiele dolegliwości chorobowych, dlatego nie należy jej ignorować i w wielu przypadkach wymaga konsultacji z lekarzem, jak i leczenia farmakologicznego oraz operacyjnego.
Pieczenie w żołądku, palenie to mogą być pierwsze objawy wrzodów żołądka i dwunastnicy. Takie dolegliwości bólowe nasilają się zazwyczaj po jedzeniu. Wpływ na powstawanie wrzodów ma wiele czynników: bakteria Helicoacter pylori, długotrwały stres, stosowanie niektórych leków. W tym przypadku tylko lekarz może dobrać odpowiednie metody leczenia. Poza tym często do zdiagnozowania jest konieczne badanie endoskopowe.
Samo przejedzenie się może wywołać pieczenie w żołądku, wcale nie musi to być początek jakiejś choroby. Przyczyna może też leżeć po stronie diety, która powoduje nadmierne wydzielania się kwasu solnego w żołądku. Może to być tez refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofanie się treści żołądkowych do przełyku.
Jeśli lekarz stwierdzi, że nie ma żadnych powodów chorobowych występowania pieczenia żołądka, można próbować radzić sobie z takimi dolegliwościami samemu. W przypadku sporadycznego występowania takich niedogodności wystarczy zastosować leki dostępne w aptece bez recepty (Manti, Ranigast, Rennie). Pomocna może się stać zmiana diety, a zwłaszcza wykluczenie z niej kawy, czarnej herbaty, słodyczy i żywności smażonej w głębokim tłuszczu.
Łagodząco na takie stany działają też herbatki ziołowe: rumiankowe, miętowe, z melisą i z kwiatem lipy. Stosowanie kuracji z użyciem siemienia lnianego ochroni błony śluzowe żołądka przed podrażnieniami. Wystarczy pić raz dziennie łyżkę zmielonych nasion zalaną uprzednio szklanką gorącej wody. Zmiana trybu życia na zdrowszy naprawdę może przynieść ulgę i zniwelować pieczenie w żołądku.