Badanie kału - dlaczego jest tak ważne?
Badanie kału jest jednym z podstawowych badań diagnostycznych, które wykonuję się również jako badanie kontrolne. Jego podstawową zaletą jest cena (koszt to około 10 złotych), to że jest całkowicie nieinwazyjne. Poza tym, wynik badania jest dostępny zazwyczaj kolejnego dnia po oddaniu próbki. Dzięki niemu możliwe jest wykrycie pasożytów bytujących w układzie pokarmowym, a także chorób takich jak: zaburzenia wchłaniania, wrzody żołądka, nowotwór jelita grubego, a także chorób trzustki i utajonych krwawień z przewodu pokarmowego. Poza tym wykonanie badania kału jest wymagane od osób chcących podjąć pracę w gastronomii, od których wymaga się posiadania książeczki sanepidowskiej.
Niewielką porcję kału należy umieścić w sterylnym pojemniku, który można kupić w każdej aptece. Porcję stolca umieszcza się za pomocą szpatułki. Próbkę oddaje się do laboratorium. W przypadku badania potrzebnego do uzyskania książeczki sanepidowskiej materiał pobiera się przez trzy dni i przechowuje w niskiej temperaturze. Pojemnik powinien być opisany imieniem, nazwiskiem i peselem pacjenta . Badanie wykrywające krew w kale, sprawdza obecność hemoglobiny w dostarczonej próbce. U dzieci najczęściej sprawdza się czy w przewodzie pokarmowym nie są obecne pasożyty, możliwe jest również wykrycie niektórych wirusów. Próbkę u dzieci pobiera się chwilę po wypróżnieniu.
Kobiety będące w trakcie menstruacji powinny pobrać próbkę do badań dopiero na kilka dni po zakończeniu krwawienia, ma to znaczenie szczególnie podczas badania na krew utajoną. Wszystkim przystępującym do badania zaleca się spożywanie dużej ilości błonnika. Niezbędne jest także by odstawić wszystkie środki farmakologiczne jakie mogłyby ewentualnie zafałszować wynik badania. O szczegóły można zapytać lekarza, albo diagnostów pracujących w laboratorium.
Dzięki przeprowadzonemu badaniu można ocenić czy w stolcu nie znajdują się drobnoustroje chorobotwórcze, w tym celu wykonuje się posiew stolca. Krew w stolcu może świadczyć o raku jelita grubego, albo o niewielkich krwawieniach w przewodzie pokarmowym. Świeża krew w stolcu, pojawia się wtedy gdy krwawienie obejmuje dolne odcinki przewodu pokarmowego. Prawidłowy kał powinien mieć brązowy kolor, jednak różnice pojawiają się w zależności od spożywanych pokarmów. Obecność tłuszczu jest sugestią chorób trzustki, albo zespołu złego wchłaniania. Podobne zastosowanie medyczne ma badanie pH. Prawidłowe pH zawiera się w granicach: 7 do 7,5, jeżeli jest niższe, świadczy to o nieprawidłowościach we wchłanianiu cukrów. Obecność węglowodanów wskazuje na błędy w funkcjonowaniu trzustki i jelit, a także zespół krótkiego jelita, czyli stan wyłączenia jelita cienkiego, powodujący ciężkie upośledzenie wchłaniania składników odżywczych i wody.
Poza tym, że badanie kału jest traktowane jako profilaktyka, powinno się je wykonać kiedy obserwujemy następujące objawy:
● intensywne biegunki, szczególnie jeśli występują u dzieci;
● problemy z wypróżnieniem;
● jeżeli stolec mają nietypowe zabarwienie;
● cuchnące, smoliste stolce;
● niedokrwistość, której powód nie jest jasny;
● w przypadku wystąpienia nietypowych krwawień.
Badanie najczęściej zostaje zlecone przez lekarza, jeżeli podejrzewa choroby wątroby, owsiki, zakażenie Clostridium difficile, Helicobacter pylori, EBV, albo Shigellą.
Badanie kału służy potwierdzeniu diagnozy, co więcej pozwala wykrywać bezobjawowe nosicielstwo, które stanowi zagrożenie epidemiologiczne. Przy podejrzeniu zakażenia bakteriami i pasożytami, rozpoznanie gatunku jaki bytuje w organizmie pacjenta jest konieczne do tego, aby zastosować odpowiednie leczenie i zapobiec wyniszczeniu organizmu pacjenta przez ustrój chorobotwórczy. Kandydaci o pracy w gastronomii powinni wykonać badanie, aby zaświadczyć o braku zakażenia Sallmonellą, aby nie przenosić bakterii na współpracowników i osoby spożywające przygotowywane jedzenie.
Zobacz także:
Kolor moczu - co mówi o twoim stanie zdrowia?
Badanie ogólne moczu - jak interpretować wyniki?