Kolonoskopia - jak przygotować się do badania?
Kolonoskopia kojarzy się nieprzyjemnie, wymaga specjalnego przygotowania, ale jest niezwykle istotnym badaniem we wczesnej diagnostyce nowotworów jelita grubego.
Kolonoskopia (koloskopia) to badanie za pomocą specjalnego endoskopu - kolonoskopu. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego terminu colon (okrężnica, czyli część jelita grubego). Elastyczny, giętki kolonoskop wprowadza się przez odbyt do jelita grubego - kolonoskopia umożliwia ocenę błony śluzowej całego jelita grubego, niekiedy aż do końcowego odcinka jelita cienkiego.
Kolonoskopię wykonuje się także w celu niewielkich zabiegów:
- pobieranie wycinków błony śluzowej do badań histopatologicznych, cytologicznych i mikrobiologicznych
- usuwanie polipów (polipektomia)
- usuwanie ciał obcych
- tamowanie krwawień z dolnego odcinka przewodu pokarmowego
- poszerzenie zwężeń jelitowych (np. po zabiegach operacyjnych).
Już kilka dni przed badaniem należy pod kontrolą lekarską odstawić lub zmienić niektóre leki (np. preparaty żelaza, leki przeciwzakrzepowe, leki hamujące czynność płytek takie jak aspiryna). Aby nie zaburzać uzyskiwanego obrazu, kolonoskopia wymaga opróżnienia jelita z treści pokarmowej.
Zalecana jest najpierw dieta płynna przez 2-3 dni, a dzień przed badaniem wykonanie lewatywy (rzadziej) lub przyjmowanie specjalnych doustnych preparatów oczyszczających. Przez kilka dni przed badaniem niewskazane są w diecie owoce i warzywa z drobnymi pestkami, ziarna, buraki, dzień przed nie należy pić napojów gazowanych ani mleka.
Kolonoskopię wykonuje się dość często ze znieczuleniem, niekiedy ogólnym. Badaniu może bowiem towarzyszyć ból, uczucie rozpierania, wzdęcia oraz skurczów. Kolonoskopię wykonuje się zwykle w pozycji leżącej na boku.
Czas trwania badania zależy od budowy anatomicznej, reakcji pacjenta oraz badanych zmian - średnio wynosi od 15 do 40 minut.