Jedz, by odgrzybić organizm. Te produkty są zalecane przy kandydozie
Dieta odgrzybiająca wskazana jest dla pacjentów z zakażeniem grzybiczym. Inną grupą chorych, którzy powinni rozważyć ten sposób odżywiania, są osoby z obniżoną odpornością, cukrzycą oraz chorzy w trakcie leczenia antybiotykami. Co jeść na diecie odgrzybiającej? Poniżej znajdziesz kilka propozycji.
Zagrzybienie organizmu to potoczna nazwa zakażenia grzybiczego. To stan, który w zdecydowanej większości wywołany jest nadmierną obecnością grzybów Candida, stąd zresztą inna nazwa schorzenia, czyli kandydoza układowa. Grzyby mogą atakować określone układy lub dostać się bezpośrednio do krwi. Wyróżnić można m.in. zagrzybienie wątroby, śledziony, układu oddechowego, ośrodkowego układu nerwowego, kandydozę stawów czy kości.
Kandydoza powyższych organów, zwana również kandydozą układową, najczęściej dotyczy osób z obniżoną odpornością (długo hospitalizowanych lub cierpiących na choroby układu immunologicznego). Zdarza się również, że dotyka ona pacjentów z chorobami tarczycy, cukrzycą i leukopenią. Czasami grzybica pojawia się również jako skutek uboczny leków. Dotyczy to przede wszystkim niektórych antybiotyków, a także cytostatyków i kortykosteroidów.
W przypadku zdrowych osób zagrzybienie organizmu najczęściej dotyczy takich obszarów jak skóra, paznokcie lub okolice intymne. Objawy zagrzybienia są często mało charakterystyczne, co utrudnia diagnostykę. Z tego powodu choroba w wielu przypadkach nie zostaje wykryta. Szacuje się, że prawidłowo rozpoznaje się jedynie 20 proc. wszystkich przypadków zagrzybienia organizmu.
Dolegliwości związane z kandydozą zależą od organu, który został zaatakowany przez grzyby. U chorych wystąpić mogą takie objawy jak:
- kaszel, duszności, przewlekłe zapalenie górnych dróg oddechowych i zatok;
- gorączka (zakażenie grzybicze układu oddechowego);
- biegunka, wymioty, bóle brzucha (zakażenie grzybicze układu pokarmowego);
- obniżenie odporności i częste infekcje (zakażenie grzybicze układu immunologicznego);
- swędzenie, łuszczenie się, zmiany skórne, zaczerwienienie (grzybica skóry).
W przypadku grzybicy uzupełnieniem leczenia farmakologicznego (pacjentom zazwyczaj podaje się nystatynę i flukonazol) jest właściwa dieta. Dzięki prawidłowemu odżywaniu można zahamować rozwój grzybów w organizmie oraz odbudować naturalną florę bakteryjną. Dieta na grzybicę polecana jest nie tylko pacjentom ze zdiagnozowaną kandydozą. Z powodzeniem mogą stosować ją także inni chorzy, m.in. pacjenci z obniżoną odpornością, cukrzycy oraz chorzy w trakcie leczenia antybiotykami.
Dieta na grzybicę jest dietą o niskiej zawartości węglowodanów. Składa się z 4 etapów. Po zakończeniu diety należy powoli wprowadzać inne produkty spożywcze, pamiętając o tym, aby stawiać na potrawy bogate w witaminy i minerały.
Dieta na grzybicę:
1 etap - polega na wyeliminowaniu z diety owoców, słodyczy, produktów mącznych, mleka, serów oraz kawy. W tym czasie należy spożywać jedynie chude mięso i ryby, warzywa, kefiry i jogurty oraz wodę. Trwa około 14 dni.
2 etap - następuje po około 2 tygodniach od rozpoczęcia diety. Po tym czasie do codziennego jadłospisu powoli można włączyć inne produkty - ciemny ryż, ziemniaki i produkty zbożowe.
3 etap - następuje po około 4 tygodniach od rozpoczęcia diety. Do diety można włączyć surowe owoce.
4 etap - po upływie kolejnych dwóch tygodni do jadłospisu można włączyć miód oraz kawę.
Dieta odgrzybiająca jest dietą niskowęglowodanową i lekkostrawną. Spożywane dania mają na celu ograniczenie takich objawów jak biegunki czy wzdęcia. Poniżej przedstawiamy listę produktów dozwolonych podczas diety na grzybicę.
Produkty zalecane przy kandydozie to:
- wszystkie warzywa poza strączkowymi,
- brązowy ryż,
- kasze pełnoziarniste,
- naturalny chleb na zakwasie (bez drożdży),
- sery białe,
- orzechy,
- kiszonki,
- zdrowe tłuszcze jak oliwa z oliwek czy awokado,
- chude mięso i ryby,
- woda, kawa, herbaty owocowe i ziołowe,
- owoce,
- orzechy,
- niskotłuszczowe jogurty i kefiry bez cukru.
Z diety przede wszystkim należy wyeliminować przetworzone produkty. Warto unikać gotowych dań dostępnych w supermarketach oraz żywności typu fast food. Kluczowe jest również ograniczenie cukru i białej mąki. Poniżej znajdziesz listę zabronionych produktów.
Produkty niezalecane przy kandydozie:
- napoje gazowane słodzone,
- alkohol, w szczególności piwo,
- wszelkie słodycze,
- biała mąka, w tym przetwory z białej mąki, takie jak pierogi czy naleśniki, pieczywo pszenne,
- sery topione, sery zawierające grzyby, np. pleśniowe, camembert i brie,
- wędliny, pasztety, parówki i kiełbaski,
- tłuste mięso czerwone,
- ostre przyprawy,
- gotowe sosy typu ketchup czy majonez.
Czytaj także:
Dieta oczyszczająca wątrobę. Kto jej potrzebuje i na czym polega?