Jedz zamiast żurawiny, zastąpi też rodzynki. Wpływa na kondycję jelit, ciśnienie i odporność

Rodzynek brazylijski, jagoda inkaska, złota jagoda - to nie są różne owoce. Pod wieloma nazwami (jest ich jeszcze więcej) występuje miechunka peruwiańska. To owoc, który na talerzu często pojawia się w formie ozdoby, co zdecydowanie nie wykorzystuje w pełni jego potencjału. Miechunka to m.in. źródło licznych związków bioaktywnych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Dlaczego warto jeść miechunkę i czy miechunka suszona też jest zdrowa? Sprawdzamy.

Miechunka - co to takiego?

Miechunka (Physalis L.) to roślina z rodzaju psiankowatych, kuzynka tak lubianego przez nas pomidora. Istnieje ok. 100 gatunków miechunki, z których najpopularniejsze to: miechunka rozdęta, miechunka peruwiańska i miechunka pomidorowa. Większość występuje naturalnie w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Tylko jeden gatunek - miechunka rozdęta - występuje naturalnie we wschodniej Europie i w Azji. Co ważne, nie każdy daje jadalne owoce. Niektóre gatunki miechunki uprawiane są jako rośliny dekoracyjne.

W sklepach najczęściej można kupić miechunkę peruwiańską, która sprzedawana jest w postaci owoców świeżych lub suszonych. Występuje też jako miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, jagoda inkaska czy wiśnia peruwiańska. Nazywana jest także złotą jagodą lub agrestem cyprysowym. W naturalnym środowisku osiąga do 1,2 m wysokości. Posiada soczyste, okrągłe, pomarańczowe owoce pełne małych nasionek, które wyglądem przypominają pomidorki koktajlowe lub mirabelkę. Kielichy, w których się znajdują, przypominają z kolei w fakturze suche liście.

Reklama

Miechunka ma słodko-kwaśny smak. Jest on opisywany jako połączenie pomidora i ananasa z nutą cytryny.

Miechunka - wartości odżywcze

Owoce miechunki peruwiańskiej, czyli tej, którą najczęściej możemy dostać w naszym kraju, w ok. 80 proc. składają się z wody. Mają niewiele kalorii - 100 g dostarcza ok. 50 kcal. Są pełne witamin, składników mineralnych, obfitują w liczne związki bioaktywne, w tym związki fenolowe i witanolidy. Stanowią dobre źródło witaminy C, a także niacyny i innych witamin z grupy B oraz witaminy A. Ze składników mineralnych należy wymienić żelazo, magnez, fosfor i wapń. Głównym kwasem organicznym jest kwas cytrynowy.

Właściwości miechunki peruwiańskiej

Miechunka peruwiańska jest źródłem wielu związków bioaktywnych, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce - prawie trzy razy więcej niż w miąższu. Co więcej, poziom przeciwutleniaczy osiąga szczyt, gdy owoce są dojrzałe. I tu również ważna uwaga - owoce miechunki należy jeść tylko w pełni dojrzałe. Niedojrzałe okazy, a także wszystkie części nadziemne mogą być trujące.

Silnym antyoksydantem obecnym w miechunce jest witamina C. Jest ona witaminą ważną m.in. dla naszej odporności (wpływa na aktywność limfocytów T i B, które są odpowiedzialne za komórkową odpowiedź odpornościową), ale też pełni rolę ochronną przed chorobami serca i miażdżycą. Do właściwości miechunki zalicza się obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i frkacji cholesterolu LDL, a także zwiększanie poziomu frakcji cholesterolu HDL.

Miechunka posiada potencjał przeciwcukrzycowy. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że ekstrakt z liści miechunki peruwiańskiej powoduje istotne obniżenie poziomu glukozy na czczo. Ponadto miechunka, a dokładniej ekstrakt z jej korzeni, wykazuje ochronne działanie na wątrobę.

Rodzynek brazylijski dostarcza też składników ważnych dla naszych oczu i wzroku. Karotenoidy, które znajdują się w miechunce, to substancje, które mają kluczowe znaczenie m.in. dla opóźnienia rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Znajdziemy w niej też składniki ważne dla utrzymania prawidłowego rozwoju i zdrowia stawów i kości, a także dla zdrowia skóry.

Suszona miechunka - czy jest zdrowa?

Owoce miechunki najczęściej są spożywane w formie świeżej. Nadają się jednak także do produkcji soków czy dżemów. Często są wykorzystywane w sałatkach, deserach czy koktajlach, także jako element dekoracyjny. Miechunkę można spożywać między posiłkami (to zdrowa przekąska), a także wykorzystywać jako dodatek do sosu do makaronu, mięsa lub ryby. Ostatnio miechunka zyskuje na popularności w formie suszonej. Czy taką też warto jeść? Jak najbardziej!

Miechunka suszona:

  • to superfood - zawiera mnóstwo składników odżywczych mających zbawienny wpływ na organizm. Należą do nich m.in. witaminy z grupy B, potas, cynk, błonnik czy białko. Poza tym miechunka zawiera wysokie ilości przeciwutleniaczy;
  • posiada dużą ilość witanolidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne;
  • ma właściwości wzmacniające odporność organizmu;
  • poprawia trawienie, może wspierać ogólną kondycję jelit;
  • ma działanie moczopędne;
  • zawiera składniki, które mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi; 
  • może wspomagać odchudzanie ze względu na wysoką zawartość błonnika, który zwiększa uczucie sytości. Jagody inkaskie to świetna przekąska między posiłkami. Stanowi ciekawe urozmaicenie dla żurawiny, świetnie zastąpi rodzynki;
  • jest dobra dla układu nerwowego. Może pozytywnie wpływać na sprawność intelektualną, poziom stresu i nastrój.

Jak stosować suszoną miechunkę?

Miechunka suszona wyglądem przypomina rodzynki i można ją wykorzystać w podobny sposób. Polecana jest jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do jogurtów, płatków i owsianek, granoli, koktajli, a nawet herbaty. Świetnie komponuje się również z daniami wytrawnymi.

Najlepiej wybierać jagody inkaskie niesiarkowane, bez dodatku cukru. Warto jednak spożywać je w umiarkowanych ilościach, bowiem mają znacznie więcej kalorii niż świeże owoce.

CZYTAJ TAKŻE: 

"Kakao" dla dbających o talię i zdrowie. Na cholesterol i lepszą pracę jelit sięgnij po karob

Jedzą "kwaśną mandarynkę" i długo żyją. To skarbnica antyoksydantów wspierająca serce

100 gramów dziennie może uchronić przed cukrzycą i złogami. Dlaczego jeszcze warto jeść kapary?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL