100 gramów dziennie może uchronić przed cukrzycą i złogami. Dlaczego jeszcze warto jeść kapary?

Zyskują w Polsce coraz większą popularność i dobrze, bo są bardzo zdrowe. Zaczynamy doceniać nie tylko ich nietuzinkowy smak, ale także właściwości wspierające funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie kaparów - bo i nich mowa - może obniżyć cholesterol, wspomóc działanie układu pokarmowego czy leczenie cukrzycy. Jakie jeszcze właściwości wykazują kapary? Wyjaśniamy, kiedy należy ich unikać.

Co to są kapary?

Kapary to rośliny należące do rodziny kaparowatych, które są spokrewnione z rodziną roślin kapustnych. Pochodzą z basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Ich największymi producentami są takie kraje jak Grecja, Włochy, Hiszpania oraz Turcja.

Kapary to nic innego ususzone pąki kwiatowe kaparu ciernistego. Wyróżniają się zieloną barwą. Mają okrągły, czasem delikatnie podłużny kształt. Ich smak jest zazwyczaj słono-kwaśny, ostry i gorzki zarazem. Jest tak, ze względu na to, że są marynowanie w occie. Aromat będzie jeszcze bardziej intensywny w zależności od gatunku i wielkości pąków kwiatowych.

Reklama

Kapary - wartości odżywcze

Kapary są niskokaloryczne. W 100 g przysmaku znajduje się jedynie 23 kcal. Taka ilość dostarcza do organizmu około 2,4 g białka, 0,9 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów. Uzupełni także 3,2 g błonnika pokarmowego.

Kapary są bogate także w witaminy, minerały i związki, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Najwięcej zawierają polifenoli, czyli silnych antyoksydantów takich jak: kaempferol, kwercetyna oraz rutyna. Dostarczą wysokiej dawki witaminy A, C, K oraz E. Z minerałów uzupełni takie pierwiastki jak m.in. wapń, magnez, potas, sód, żelazo.

Kapary właściwości

Ze względu na wyjątkowe bogactwo składników odżywczych kapary wykazują szereg właściwości, które poprawiają działanie organizmu. Te niedojrzałe pąki kwiatowe mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki temu będą one hamować negatywny wpływ wolnych rodników.

Duża zawartość antyoksydantów nadaje kaparom właściwości przeciwnowotworowych. Zjadane pąki wzmocnią również odporność i uchronią zarówno od przeziębień i grypy, jak i również tych poważniejszych, cięższych chorób.

Kapary mają właściwości regulujące działanie układu trawiennego. Zadziałają odbudowująco na naturalną barierę jelitową. Zmniejszą ilość występujących wzdęć oraz biegunek. Świetnie się także sprawdzą w diecie odchudzającej.

Spożywanie kaparów może też pomóc z obniżeniem negatywnego cholesterolu LDL. Tym samym zmniejszy ryzyko ataku chorób sercowo-naczyniowych takich jak m.in. miażdżyca, niewydolność serca, udar mózgunadciśnienie tętnicze

Często jedzone kapary wspomogą również walkę z niedokrwistością. To za sprawą bogatej zawartości żelaza. Składnik bierze udział w produkcji hemoglobiny i transporcie tlenu. Wspomoże leczenie anemii, jej objawów oraz przewlekłego zmęczenia. Wzmocni organizm i wesprze jego odporność.

Kapary a cukrzyca

Kapary są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Mają niski indeks glikemiczny, wynoszący 20. Co więcej, mogą pozytywnie wpłynąć na ich zdrowie.

Często jedzone kapary wykazują właściwości przeciwcukrzycowe. Obniżają poziom glikozylowanej hemoglobiny. Wyraźnie poprawiają glikemię na czczo u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Z czym jeść kapary?

Kapary są świetnym dodatkiem do wszelkich dań wytrawnych. Podkreślą smak sałatek, pieczonych mięs, ryb oraz owoców morza. Popularnym połączeniem jest tuńczyk z kaparami, cienkie plastry wołowiny z sosem kaparowym lub kurczak piccata - duszony filet drobiowy w sosie maślano-kaparowym.  Kapary pasują także do sałatek z majonezem i tatara. Można je także dodać do sosów. Kapary podkręcą też smak pizzy, makaronów czy zapiekanek.

Czy można jeść surowe kapary?

Surowe kapary jak najbardziej można jeść. Są one jednak trudniej dostępne w porównaniu do kaprów w zalewie. Posiadają natomiast równie dużo wartości odżywczych, jak te dostępne w słoikach.

Kapary – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania kaparów w dużych ilościach są problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym. Duża zawartość soli w pąkach w zalewie, może dodatkowo zwiększać poziom ciśnienia. Nadciśnieniowcy powinni jeść kapry po uprzednim ich wymoczeniu w wodzie. 

Kaparów nie powinni także przyjmować pacjenci chorujący na osteoporozę. Duże ilości soli zwiększą ilość wydalanego wapnia. Tym samym jeszcze bardziej zmniejszy się gęstość mineralna kości.

Powinni ich unikać także ci, którzy chorują na nerki. Kapary i wysoka zawartość sodu w nich może doprowadzić do nagromadzenia się tego składnika. Tym samym może dojść do przedawkowania składnika i powikłań z tym związanych.

CZYTAJ TAKŻE:

Karczoch zwyczajny - nadzwyczajny. Na wzmocnienie wątroby, odchudzanie i cukrzycę

Pobudza trawienie, hamuje napady głodu i odtruwa organizm. Włosi się zajadają

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowe produkty | zdrowe odżywanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL