Kluczowe w procesie odchudzania. Dodaj łyżkę do owsianki, jogurtu, koktajlu
Otręby obecnie stosuje się w wielu posiłkach, ponieważ są źródłem błonnika pokarmowego. Produkt ten bardzo dobrze wspomaga proces odchudzania, a nawet zapobiega chorobom tj. miażdżyca czy cukrzyca. Otręby mają różne właściwości, w zależności od ich rodzajów. Czy wiesz, którym z nich przypisujemy miano najzdrowszych?
Rodzaje otrębów są zależne od zboża, z którego powstały. Oto najpopularniejsze rodzaje otrębów:
- otręby owsiane;
- otręby żytnie;
- otręby pszenne;
- otręby orkiszowe;
- otręby gryczane.
Mniej znanymi rodzajami otrębów są otręby kukurydziane pozyskiwane z kukurydzy oraz otręby ryżowe - powstające w procesie konwersji ryżu.
Otręby owsiane uznawane są za najbardziej kaloryczne, ponieważ zawierają aż 339 kcal w 100 g. Poza tym posiadają najmniejszą ilość błonnika ze wszystkich rodzajów otrębów, zaledwie 13 g w 100 g produktu. Otręby owsiane są bardzo dobre w zapobieganiu miażdżycy, cukrzycy i chorobom serca ze względu na zawartość błonnika należącego do grupy beta - glukanów.
Otręby żytnie zawierają 39 g błonnika w 100 g produktu, a ich kaloryczność wynosi 281 kcal. Spożywanie otrębów żytnich jest zalecane osobom z nadciśnieniem i chorobami naczyniowo - sercowymi.
Otręby pszenne są mniej kaloryczne, zawierają 276 kcal w 100 g, cechują się także największą zawartością błonnika, bo aż 43 g w 100 g produktu. Otręby pszenne idealnie sprawdzą się na zaparcia - wspierają pracę układu pokarmowego, szczególnie jeśli chodzi o jelita.
Otręby orkiszowe mają zbliżone wartości do otrębów pszennych i podobnie jak one - wspierają pracę układu pokarmowego. Spożywając otręby orkiszowe, czujemy uczucie sytości, dlatego mogą zastąpić któryś z codziennych posiłków. Ponadto wzmacniają koście i eliminują ryzyko wystąpienia anemii ze względu na żelazo i wapń w składzie.
Otręby gryczane, podobnie jak otręby owsiane zawierają 13 g błonnika w 100 g produktu, jednak ich kaloryczność jest mniejsza - 339 kcal. Otręby gryczane doskonale wpływają na kondycję skóry, włosów, paznokci ale także na koncentrację i pamięć.
Otręby owsiane są uważane za najbardziej kaloryczne, ale też za najzdrowsze ze wszystkich rodzajów otrębów. Przypisuje się im to "prozdrowotne" miano, ponieważ zawarty w nich błonnik należy do grupy beta - glukanów.
Beta - glukany są nierozpuszczalne w wodzie, dzięki temu chronią błony śluzowe przewodu pokarmowego. Spożywanie otrębów owsianych zmniejsza cholesterol, tym samym zapobiegając miażdżycy naczyń.
Beta - glukany zawarte w otrębach owsianych stanowią pokarm dla korzystnych bakterii jelitowych, dlatego uznano je za naturalny probiotyk. Ponadto zawierają również najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie, wpierając pracę układu nerwowego.
Otręby znane są z tego, że pęcznieją w żołądku. To oznacza, że utrzymują uczucie sytości, analogiczne do tego po spożyciu posiłku. Właśnie dlatego zaleca się jedzenie otrębów na śniadanie, aby zniwelować głód w trakcie dnia.
Otręby idealnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki lub jogurtu owocowego, a nawet naturalnego. Oczywiście możesz spożywać je jako przekąskę, również w ciągu dnia. Nie zalecamy jednak dodawania otrębów do ostatniego posiłku, ponieważ dostarczają organizmowi dużo energii.
Zaleca się spożywanie 3 łyżek otrębów dziennie do różnych posiłków. Pamiętajmy, że otręby wpływają na układ pokarmowy. Nadmiar zjadanych otrębów może spowodować problemy jelitowe np. biegunki czy wzdęcia.
Błonnik zawarty w otrębach wspomaga pracę jelit, w nadmiarze może spowodować zbyt dużą ilość wypróżnień. Warto ograniczyć spożycie otrębów, jeśli pojawią się jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym.
W diecie redukcyjnej najlepiej zastosować otręby pszenne lub kukurydziane. Powinniśmy wybrać ten rodzaj otrębów, ponieważ są najmniej kaloryczne. Otręby pszenne zawierają 276 kcal w 100 g, a otręby kukurydziane jeszcze mniej, bo 224 kcal w 100 g.
Otręby są dobre na odchudzanie, ponieważ na długi czas pozwalają zachować uczucie sytości. Dzieje się tak, dlatego że pęcznieją pod wpływem wody. Ponadto pełnią funkcje oczyszczające - otręby usuwają resztki pokarmowe z jelit.
Zaleca się spożywanie otrębów owsianych przez cukrzyków ze względu na występowanie wspominanych wcześniej beta - glukanów. Odpowiedzialne są również za spowolnienie wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Beta - glukany mają niski indeks glikemiczny, dlatego spożywanie otrębów owsianych jest zalecane osobom chorym na cukrzycę typu 2.
Otręby mają wiele zalet, jednak nie wszyscy powinni je spożywać. Przedstawiamy listę przeciwwskazań do jedzenia otrębów:
- choroby układu pokarmowego;
- choroby układu moczowego;
- choroby układu kostnego;
- anemia;
- infekcje.
Nie zalecamy również spożywania otrębów osobom chorym na nowotwory oraz tym po operacjach. Pozostali mogą spożywać otręby, oczywiście w umiarkowanych ilościach.
Otrębów nie należy spożywać tuż przed lub zaraz po zażyciu leków. Otręby zawierają kwasy fitynowe, które mogą utrudniać przyswajanie substancji zawartych w środkach leczniczych.
Należy pamiętać także o utrudnionym przyswajaniu wapnia, jeśli zjemy otręby z jakimś produktem mlecznym. Nie zaleca się spożywania otrębów z posiłkami bogatymi w żelazo tj. mięso, ryby, wędliny. I w tym przypadku ten pierwiastek nie zostanie w pełni dostarczony do naszego organizmu.
CZYTAJ TAKŻE: