Reklama

Koktajle oczyszczające, odmładzające i odchudzające. Trzy banalne przepisy

Koktajle oczyszczające na bazie owoców i warzyw są prawdziwą bombą witaminową oraz świetnym źródłem błonnika. Uważa się też, że są sposobem na zatrzymanie młodości. Jak przygotować taki koktajl? Poniżej przedstawiamy trzy proste i tanie przepisy. Większość składników z pewnością masz w lodówce.

Koktajle oczyszczające - dlaczego warto je pić?

Koktajle oczyszczające to doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zależy na krótkim detoksie. Głównym ich zadaniem jest bowiem usunięcie z organizmu wolnych rodników. Warto pamiętać jednak, że koktajle mają więcej zalet. Przygotowywanie ich na bazie owoców i warzyw sprawia, że napoje te są bombą witaminową oraz świetnym źródłem błonnika. To również doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za warzywami. Dodatek w postaci szpinaku czy jarmużu nie wpływa zbyt mocno na smak napoju, a jest dodatkowym źródłem cennych składników. 

Reklama

Ze względu na skład oraz niską kaloryczność jednym ze skutków stosowania koktajli oczyszczających może być spadek masy ciała. Dietetycy podkreślają jednak, aby nie traktować koktajli jako metody na odchudzanie, ponieważ w zdecydowanej większości przypadków otrzymany efekt jest krótkotrwały i opiera się przede wszystkim na usunięciu wody z organizmu.

Dieta koktajlowa - zasady i bezpieczeństwo stsowania

Aby dieta koktajlowa rzeczywiście miała sens, należy dobrze ją zaplanować. Warto pamiętać, że większość koktajli powinna być przygotowywana na bazie warzyw. Owoce powinny stanowić jedynie mały dodatek. 

Aby dostarczyć organizmowi różnorodnych witamin i odpowiednich wartości mineralnych, należy postawić również na różnorodność. Należy sięgać po różne produkty i unikać monotonii. W przypadku, gdy decydujemy się na całkowitą rezygnację z innych potraw i stawiamy wyłącznie na koktajle, należy wcześniej skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, którzy ocenią ewentualne przeciwwskazania. Dieta oparta wyłącznie na koktajlach nie powinna trwać dłużej niż siedem dni.

Koktajle oczyszczające - przepisy

Z czego przygotowywać koktajle oczyszczające? 

Możliwości jest wiele i tak naprawdę ogranicza nas głównie zawartość lodówki. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na koktajle oczyszczające. Każdy z nich przygotowany jest z niedrogich i ogólnodostępnych składników, które bez problemu znajdziemy nawet w osiedlowym sklepie.

Koktajl z buraków i jabłek

Składniki: 2 buraki, 2 jabłka, sok z jednej cytryny, 500 ml wody oraz odrobina miodu lub niskokalorycznego odpowiednika cukru, np. ksylitolu.

Przygotowanie: buraki i jabłka należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Wszystko zalać wodą oraz sokiem z cytryny i dokładnie zblendować. Gotowy koktajl można wzbogacić odrobiną miodu lub odpowiednikiem cukru i jeszcze raz wymieszać.

Koktajl z buraka zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę C, A, E i K. Burak jest także doskonałym źródłem żelazapotasu i magnezu. W jabłku z kolei znajdziemy witaminę C oraz beta-karoten, luteiny, zeaksantyny, kryptoksantyny i flawonoidy.

Koktajl z pomidorów w stylu włoskim

Składniki: 3-4 dojrzałe pomidory, 1 średnia cebula, kawałek selera i pietruszki, sól i pieprz.

Przygotowanie: pomidory należy dokładnie sparzyć wodą i obrać ze skórki. Cebulę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze części. Następnie wszystkie warzywa należy umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Na sam koniec koktajl można doprawić solą i pieprzem. Uzyskany napój ma przypominać w smaku gęsty krem z pomidorów. Warto pamiętać również, że pomidory można zastąpić np. passatą z pomidorów lub sokiem pomidorowym.

Pomidory to doskonałe źródło potasu wzmacniającego serce, a także witaminy A, witaminy C, K, B6 i kwasu foliowego. Cebula zawiera cenne przeciwutleniacze, a seler jest prawdziwą bombą witaminy C.

Koktajl ze szpinakiem

Składniki: garść szpinaku, 1 ogórek, sok z jednej cytryny, 200 ml wody.

Przygotowanie: szpinak należy dokładnie umyć i umieścić w blenderze. Ogórka obrać, pokroić w mniejsze kawałki i dołożyć do szpinaku. Warzywa należy zalać wodą i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

Szpinak zawiera przede wszystkim witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy, magnez i wapń. Badania pokazują, że warzywo to może mieć również właściwości przeciwnowotworowe.

CZYTAJ TAKŻE:  

Woda z cytryną - jakie właściwości się jej przypisuje? 

Zdrowe żywienie i odchudzanie: Dietetyk obala największe mity

Pięć produktów, które powinny się znaleźć w zdrowej diecie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL