Najzdrowsze, bo nie chłoną toksyn. Unikaj tylko jeśli masz dnę lub alergię na histaminy
Sardynki to drobne rybki, które wciąż są w polskiej kuchni niedoceniane. Jemy je głównie pod postacią konserw, a szkoda. Eksperci zalecają, by jeść je dwa razy w tygodniu. Jedząc je regularnie, można zmniejszyć o ponad połowę ryzyko raka jelita grubego, wspomóc serce, mózg, kości i stawy. Sardynki wzmacniają organizm i są wartościowym źródłem wapnia oraz witamin. Choć to jedne z najzdrowszych i najmniej toksycznych ryb na świecie, nie każdy może je jeść - komu pomogą, a komu mogą zaszkodzić sardynki? Sprawdź.
Sardynki to niepozorne rybki, które pokonują konkurentów pod względem zdrowotności i niskiej zawartości toksycznych substancji. Coraz częściej polecane są zamiast popularnego śledzia lub pstrąga. Poznaj ich wartości odżywcze oraz korzyści, które mogą przynieść twojemu organizmowi.
Sardynki to jedne z najzdrowszych ryb na świecie. Wraz z rosnącym zanieczyszczeniem oceanów wiele ryb kumuluje w sobie toksyczne substancje, które następnie trafiają do naszych organizmów. Eksperci wskazali, że drobne i niepozorne sardynki mają najmniejszą tendencję do pochłaniania szkodliwych związków, w tym rtęci i innych metali ciężkich. Tym samym zasłużyły sobie na etykietkę najzdrowszych ryb.
Oprócz braku szkodliwych substancji sardynki posiadają mnóstwo korzystnych dla zdrowia związków i witamin. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B, w tym witaminę B12 i B3, witaminę D, wapń, żelazo, selen, fosfor, potas, cynk oraz niacynę.
Dodatkowo sardynki są źródłem wartościowego białka, które jest kluczem do zrównoważonego i zdrowego odżywiania.
Sposób, w jaki spożywamy sardynki, może mocno wpłynąć na ich właściwości zdrowotne. Najczęściej w sklepach można spotkać się z sardynkami w puszce. To tania i smaczna opcja, niestety niezbyt dobra dla naszego zdrowia. Sardynki w takiej formie mają dużą zawartość oleju, soli oraz konserwantów. Dodatkowo aluminiowa puszka, w której się znajdują, nie pozostaje obojętna dla zdrowia. Mogą przedostawać się z niej do jedzenia metale ciężkie oraz bisfenol. Jeśli możesz wybrać inny rodzaj sardynek, zrezygnuj z tych sprzedawanych w puszcze.
O wiele lepszym wyborem jest samodzielne przyrządzenie sardynek. Wystarczy, że kupisz je w surowej formie i samodzielnie usmażysz lub ugrillujesz. Możesz także postawić na wędzoną lub suszoną wersję. Każda z tych opcji pozwala na szerokie zastosowanie sardynek w kuchni, jednocześnie zapewniając ci bogactwo wartości odżywczych. Sardynki można także jeść na surowo i w całości. Ich drobne ości dostarczają cennego wapnia i nie warto z nich rezygnować.
Sardynki zawierają w sobie kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu. To one odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu i wzmacniają układ krążenia. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą chronić przed nadciśnieniem, miażdżycą, zawałem oraz chorobami sercowo-naczyniowymi. Dodatkowo wzmacniają odporność i hamują rozwój stanów zapalnych w organizmie.
Czytaj także: Naukowcy: kwasy omega-3 obniżają ciśnienie. Kluczowa jest dawka
W sardynkach możemy także znaleźć wiele witamin, szczególnie te z grupy B, które wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Chronią nas one przed depresją, pomagają zwalczyć bezsenność oraz poprawiają pamięć.
Ponadto, obecna jest w nich witamina B12, która wspiera układ krążenia i jest szczególnie ważna dla osób, które rezygnują z jedzenia czerwonego mięsa i drobiu. Zawierają także witaminę B3, która pełni ważną rolę w rozkładzie aminokwasów, węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Tym samym usprawnia pracę układu pokarmowego.
Sardynki posiadają także witaminę D i wapń, które są kluczowe dla zdrowych kości i zębów. Chronią nas przed osteoporozą, nowotworami, depresją oraz wzmacniają naszą odporność. W sardynkach znajdziemy także żelazo, które chroni przed anemią oraz selen, który jest kluczowy do właściwego funkcjonowania tarczycy.
Sardynki są bardzo zdrowe, należy jednak pamiętać, że nie każdy powinien je jeść. Z tych drobnych ryb powinny zrezygnować osoby, które cierpią na zaburzenia przemiany materii i odkładanie się soli w organizmie.
Przez to, że zawierają dużo puryn, które zamieniają się w naszym organizmie w kwas moczowy, są także odradzane osobom, które mają tendencję do powstawania kamieni nerkowych oraz rozwoju dny moczanowej. Sardynki należa do produków bogatopurynowtch
Sardynek nie powinny także spożywać osoby, które cierpią na ich nietolerancję. Wiele składników, które posiadają, może wywołać reakcję alergiczną.
Sardynki w konserwie, jak każdy produkt przetworzony i puszkowany, są także bogate w histaminy, które u osób na nie uczlonych mogą wywwołać nieprzyjemne objawy, w tym duszności, zatkanny kkos, kaszel, podrazneinia na skórze czy refluks i nudności.
Uważać na nie powinny także osoby, które dbają o sylwetkę lub są na dietach redukcyjnych. Sardynki w puszce często mają bardzo wysoką kaloryczność przez oleistą zalewę, w której są skąpane.
CZYTAJ TAKŻE:
Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm
Sól, pieprz i cytryna - remedium na dolegliwości zdrowotne
Szczaw – co warto o nim wiedzieć?