Tłumi apetyt i obniża "zły" cholesterol. Ocet ryżowy ma więcej właściwości
Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością i z racji tego coraz częściej kluczowe dla niej składniki urozmaicają dania, które spożywamy na co dzień. Jednym z produktów, na który decydujemy się chętniej niż jeszcze kilka lat temu, jest ocet ryżowy. Używamy go, przygotowując domowe sushi, dodajemy do sosów, sałatek czy makaronu. A czy ocet ryżowy, poza wyjątkowym smakiem, ma do zaoferowania coś jeszcze? Czy jest zdrowy? Sprawdzamy.
Ocet ryżowy to produkt niezbędny w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej wykorzystywany także w kuchni europejskiej. Powstaje w drodze fermentacji alkoholowej i octowej produktów na bazie ryżu i innych dodatków. Chiny i Japonia to główni jego producenci. Różnice między chińskim octem ryżowym a tym japońskim można wyczuć w smaku (chińskie octy ryżowe są z reguły kwaśniejsze i bardziej cierpkie, a japońskie słodkawe i łagodne).
Z reguły wymienia się trzy odmiany octu ryżowego - białą, czerwoną i czarną.
Biały ocet ryżowy to ten, który w smaku najbardziej przypomina tradycyjny, zachodni ocet spirytusowy, choć na pewno jest łagodniejszy i mniej kwaśny. Stosowany jest m.in. do sushi czy sałatek. Ocet ryżowy czerwony, powstający na bazie sfermentowanego czerwonego ryżu, ma czerwony kolor, cechuje się smakiem słodkim i cierpkim. Nadaje się do dipów i sosów, dań z makaronu, a także ryb i owoców morza. Z kolei czarny ocet ryżowy uchodzi za najsmaczniejszy i jest jednym z najbardziej cenionych octów. Jego smak porównywany jest najczęściej do najwyższej jakości octów balsamicznych. Stosuje się go raczej jako marynatę przed smażeniem, ale też dodatek do sosów, dipów czy sałatek.
Ocet ryżowy jest źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać uszkodzenia komórek wywoływane przez wolne rodniki. Octy o ciemniejszej barwie są na ogół bogatsze w te związki.
W occie ryżowym znajdziemy też m.in. kwas octowy, jabłkowy i cytrynowy o właściwościach prozdrowotnych. Produkt ten zawiera także potas, magnez, wapń i fosfor.
Ocet ryżowy jest źródłem naturalnych kwasów, które, jeśli są spożywane w odpowiedniej ilości, usprawniają procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie oraz stymulują metabolizm.
Ocet ryżowy działa detoksykacyjnie, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, przyspiesza trawienie tłuszczów, tłumi apetyt i pomaga zwalczać problemy gastryczne.
Posiłkowanie się octem ryżowym w kuchni może pozytywnie wpłynąć na zdrowie serca. Ocet ryżowy obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obniża też poziom glukozy. Za sprawą antyoksydantów wzmacnia odporność. Uważa się, że wpływa dobrze na kości i zęby.
Ocet ryżowy sprawdza się także w pielęgnacji skóry z problemami. Naturalnie występujące w nim kwasy stymulują bowiem mikrokrążenie i odnowę komórkową.
Ocet ryżowy może być stosowany na wiele różnych sposobów. Najczęściej jest wykorzystywany do tego, by zakwasić ryż do sushi, ale można go dodawać do marynat (doskonale aromatyzuje i zmiękcza mięso, np. kurczaka, można go również wykorzystać do marynowania owoców morza oraz ryb), sałatek, dipów czy też makaronów i potraw stir-fry. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej wykorzystuje się go także do kiszenia i konserwowania potraw.
Ocet ryżowy znajduje coraz szersze zastosowanie w krajach zachodnich z uwagi na znacznie mniej agresywny smak w porównaniu do octu spirytusowego, który nie zagłusza innych walorów przygotowywanych potraw.
Najczęstszym zamiennikiem octu ryżowego w kuchni jest ocet jabłkowy.
Ocet ryżowy może być stosowany także zewnętrznie, na skórę - po rozrobieniu z wodą i np. olejkiem z drzewa herbacianego jako tonik.
CZYTAJ TAKŻE:
W Chinach piją ciepłą, a nawet gorącą. Taka woda podkręca metabolizm i wspiera jelita
Usprawnia metabolizm, obniża cholesterol, wzmacnia. Kefir wodny pij na czczo
Dostarcza białka i witaminy B12, a nie tuczy. Za co jeszcze Włosi uwielbiają ricottę?