Zastąpi kasze, ryż i płatki owsiane. Nie zawiera glutenu, dostarcza sporo błonnika

To ważny składnik diety dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Ale nie tylko. Przynosi korzyści także osobom chorym na cukrzycę czy cierpiącym na hipercholesterolemię. W krajach Afryki jest nieodłącznym elementem codziennych posiłków. My dopiero zaczynamy go odkrywać. Teff, inaczej miłka abisyńska, to produkt, który zaczyna zdobywać coraz większą popularność. Jakie ma zalety? Jak można go wykorzystać?

Teff (miłka abisyńska) - co to takiego?

Teff, lub inaczej - miłka abisyńska czy trawa abisyńska, to gatunek rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, tej samej, do której należą także jęczmień, kukurydza, owies czy proso, czyli zboża od lat znane, uprawiane i wykorzystywane do celów żywieniowych w Polsce i na świecie. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki. Miłkę abisyńską znano i uprawiano już w czasach starożytnych. Do dziś stanowi ważny składnik diety m.in. mieszkańców Etiopii, Sudanu czy Kenii, ale przede wszystkim, z racji tego, że nie zawiera glutenu, cieszy się coraz większą popularnością, która wykracza daleko poza Afrykę. Uprawy znajdują się dziś też m.in. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Australii. 

Reklama

W krajach, w których miłka abisyńska obecna jest od wieków, nasiona mieli się głównie na mąkę, która stanowi bazowy surowiec do produkcji pieczywa. Jest także wykorzystywana jako środek do zagęszczania zup czy sosów. Nasiona znajdują również zastosowanie w produkcji napojów lub przeznacza się je do produkcji kaszy.

Zawartość składników odżywczych w miłce abisyńskiej

Nasiona miłki abisyńskiej są bardzo małe, wskazuje się, że to najmniejsze spośród wszystkich nasion/ziaren bogatych w sacharydy. W zależności od odmiany mogą mieć różne zabarwienie - od jasnego (białego), poprzez czerwone do brązowego. Te jasne mają mocny smak, ciemniejsze - zdecydowanie łagodniejszy.

Teff to niezwykle pożywne i wartościowe zboże (a właściwie pseudozboże) bezglutenowe. Ziarna miłki abisyńskiej dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych aminokwasów, polifenoli i licznych składników mineralnych. Charakteryzują się dużą zawartością metioniny, cysteiny oraz relatywnie, w porównaniu z innymi zbożami, dużą zawartością lizyny. Stanowią źródło m.in. wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu czy miedzi. Znajdziemy w nich też witaminy z grupy B.

Czy teff jest zdrowy? Czy warto włączyć miłkę abisyńską do diety?

Miłka abisyńska jest ceniona od wieków. Czy jest zdrowa? Niektórzy eksperci przypisują jej utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej mieszkańców Etiopii mimo wielu przeciwności doświadczanych na przestrzeni wieków. Dziś teff spożywany jest tam każdego dnia, nawet kilka razy dziennie.

Teff to zdrowe, bogate w składniki odżywcze pseudozboże, które warto włączyć do diety. Szczególnie jest zalecane u osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten, ponieważ nie zawiera glutenu i przez swój wartościowy skład może świetnie uzupełniać dietę bezglutenową.

Miłka abisyńska zawiera również sporo błonnika, dlatego będzie m.in. wspomagać utratę masy ciała. Poza tym będzie dobrym wyborem dla osób cierpiących na zaparcia (błonnik wspomaga prawidłową perystaltykę jelit) i hipercholesterolemię (reguluje metabolizm cholesterolu).

Ponieważ teff jest bogatym źródłem witamin z grupy B i niezbędnych minerałów, wzmacnia układ odpornościowy, a jako doskonałe źródło wapnia i manganu wspiera zdrowie kości.

Spożywanie miłki abisyńskiej może naturalnie obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Teff jest bogaty w witaminę B6, która utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko chorób serca. Z uwagi na niski indeks glikemiczny i wartościowy profil odżywczy mogą po nią sięgać osoby chore na cukrzycę.

Pod względem zawartości białka ogółem nasiona miłki abisyńskiej ustępują tylko nasionom soi, w których ilość tego składnika jest przeszło trzy razy większa, natomiast dorównują tak popularnemu ziarnu pszenicy.

Inne zalety miłki abisyńskiej

Do typowo kuchennych zalet miłki abisyńskiej należy zaliczyć ekstremalną trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych (w porównaniu z innymi zbożami; dotyczy to zarówno całego ziarna, jak i mąki). Poza tym szybkość gotowania - ok. 10-20 minut, i smak - lekko słodki, orzechowy (ciemne nasiona mają łagodniejszy smak, zbliżony właśnie do orzechowego, z kolei jasne nasiona są wyraźniejsze w smaku, bardziej kasztanowe).

Jak stosować miłkę abisyńską?

Jak je się miłkę abisyńską, czyli teff? Często w postaci całych ziaren, ugotowanych, które podawane są tak samo jak ryż i kasze. Mąka z miłki abisyńskiej może być wykorzystywana do wypieku np. chleba, bułek, a także wypieków na słodko. Płatki teff gotowane są na wodzie lub mleku i spożywane z owocami czy orzechami, tak jak owsianka. Miłka abisyńska pasuje zarówno do dań na słono, jak i słodko.

Ziarna miłki abisyńskiej można kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością.

CZYTAJ TAKŻE: 

Greczynki dodają do kawy i znikają im boczki. Działa już jedna łyżeczka

Najlepsze w walce z cholesterolem. Czym są roślinne fitosterole i gdzie je znaleźć?

Dodawaj do śniadania i herbaty jak Grecy. Dobry dla serca i na trawienie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zboże | gluten
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL