Najlepsze w walce z cholesterolem. Czym są roślinne fitosterole i gdzie je znaleźć?
Zbyt wysoki poziom cholesterolu to prosta droga do niebezpiecznych schorzeń. Miażdżyca po cichu zatyka naczynia krwionośne i drastycznie zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Dlatego tak ważna jest profilaktyka - liczą się nie tylko regularne badania krwi i pomiary ciśnienia tętniczego, ale też zbilansowana dieta. Do codziennego menu warto włączyć produkty zawierające fitosterole.
Fitosterole to substancje występujące w częściach roślin bogatych w tłuszcz. Zalicza się je do tej samej grupy związków chemicznych co cholesterol. Mają też podobną budowę i funkcje. Okazuje się, że są skuteczne w walce ze złym cholesterolem LDL - uniemożliwiają jego transport z jelit do krwioobiegu. Warto jednak pamiętać, że sterole działają tylko, jeśli spożyjemy je w krótkim czasie po zjedzeniu produktów zawierających cholesterol.
Najlepszym źródłem steroli roślinnych są oleje - kukurydziany, rzepakowy czy słonecznikowy. Duże ilości fitosteroli znajdziemy również w nasionach sezamu, słonecznika, dyni, migdałach, orzechach (włoskie, laskowe, pistacje) czy kiełkach pszenicy. Mniejsze ilości tych cennych substancji dostarczą nam niektóre owoce (np. figi i pomarańcze) oraz rośliny strączkowe.
Fitosterole świetnie wpływają na nasze zdrowie. Nie tylko obniżają poziom złego cholesterolu (nawet o 10-15 proc.), zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia, ale też stymulują nasz układ odpornościowy do walki z nowotworami. Badania wykazały, że niektóre sterole roślinne hamują wzrost komórek raka piersi i jednocześnie pobudzają limfocyty T do walki z nowotworem.
Fitosterole wykazują też działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oznacza to, że wspierają nasz organizm w walce z rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia się i przyczyniają do powstawania nowotworów. Sterole roślinne mogą być także pomocne przy menopauzie - łagodzą niektóre objawy, np. uderzenia gorąca.
Najlepszym źródłem fitosteroli są oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy czy sojowy. Duże ilości tych wartościowych substancji znajdziemy także w nasionach, pestkach i orzechach. Do codziennej diety warto więc włączyć migdały, orzechy ziemne i laskowe czy nasiona słonecznika. Niestety fitosterole znajdujące się w produktach roślinnych bardzo słabo wchłaniają się z jelit. Z tego względu producenci żywności zaczęli dodawać roślinne sterole do wielu produktów, przede wszystkim do margaryn, jogurtów, mleka, majonezów czy czekolady. Produkty te są wtedy specjalnie oznaczone. W aptekach dostępne są również suplementy diety zawierające duże dawki fitosteroli.
Warto pamiętać, że cholesterol szkodzi jedynie w nadmiarze. W odpowiednich ilościach jest niezbędny m.in. do produkcji niektórych hormonów i syntezy witaminy D3, a jego niedobory wiążą się ze zbyt niskim poziomem witaminy E. Dlatego produktów bogatych w fitosterole (a zwłaszcza suplementów diety z tym składnikiem) nie powinny przyjmować małe dzieci (do 5. roku życia) czy kobiety w ciąży. Decyzję o przyjmowaniu dodatkowych ilości fitosteroli powinny też skonsultować z lekarzem osoby przyjmujące leki na obniżenie poziomu cholesterolu.
Źródło:
ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sterole-roslinne-dobre-ale-nie-dla-wszystkich
CZYTAJ TAKŻE:
Zupełnie zapomnieliśmy o tym oleju. Łyżeczka dziennie zadziała na cholesterol, ciśnienie i zaparcia
Skuteczne w obniżaniu złego cholesterolu. Zastosuj, zanim sięgniesz po leki
Jest źródłem wapnia i białka, wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jeść ser feta?