Chaga obniża cukier i zbija cholesterol. Na co jeszcze pomoże guz z brzozy?
Od stuleci w medycynie naturalnej wykorzystuje się chagę – guz z brzozy o wielu właściwościach leczniczych. W ostatnich latach zyskuje on na popularności w naszym kraju, ponieważ nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale działa także kojąco na jelita i wspiera układ odpornościowy. Badania wykazują także przeciwnowotworowe właściwości chagi. Jak stosować guz brzozy i komu jest zalecany?
Błyskoporek podkorowy to nadrzewny gatunek grzyba, nazywany także guzem brzozowym, czarną hubą lub chagą. W Polsce jest spotykany na pniach brzóz, ale może występować także na klonach, dębach czy topolach.
Okres wzrostu błyskoporka jest niezwykle długi i może trwać od kilku do nawet kilkudziesięciu lat. Pojawia się na pniach drzew, które zostały uszkodzone, a w ich korze występują pęknięcia.
Grzyby pozyskiwane są w okresie jesienno-zimowym, kiedy brak liści uwidacznia je na drzewach. Zastosowanie grzyba znane jest od czasów starożytnych, bowiem wykorzystywano go do leczenia trudno gojących się ran. Chaga ma jednak o wiele więcej właściwości zdrowotnych, które warto znać.
Chaga wykazuje pozytywne działanie na komórki tzw. natural killer, które są odpowiedzialne za wczesną odpowiedź immunologiczną w przypadku dostania się do organizmu patogenów. Obecny beta-glukagon w grzybie sprawia, że następuje wzrost produkcji limfocytów B. To sprawia, że spożywanie naparu z chagi wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami bądź skraca czas ich trwania.
Chaga wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, co ma wpływ nie tylko na likwidację wolnych rodników, spowolnienie procesów starzenia się, ale wykazuje także pozytywne działanie w kwestii utrzymania prawidłowego poziomu lipidów.
W przeprowadzonym badaniu na szczurach, po ośmiu tygodniach stosowania ekstraktu z grzyba brzozowego wykazano, że skutecznie obniża on poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
W licznych badaniach wykazano także działanie hipoglikemiczne grzyba chaga. Przeprowadzono doświadczenie na myszach, w którym zwierzętom podawano wyciąg z guza brzozy. Badanie trwało trzy tygodnie, a po tym czasie zbadano, że po stosowaniu suplementów u 30 proc. myszy doszło do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Chaga zawiera związki cytotoksyczne, czyli takie, które niszczą komórki rakowe. Oprócz tego wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że grzyb brzozy wykazuje działanie antynowotworowe. W przeprowadzanych badaniach na szczurach udowodniono, że regularne podawanie ekstraktu z chagi może spowolnić rozrost komórek nowotworowych. Wykazano, że chaga działa wyizolowane, ludzkie komórki nowotworowe w wątrobie. Podobne wyniki zaobserwowano na komórkach nowotworowych płuc, piersi, prostaty i okrężnicy.
Napar z chagi zalecany jest osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Grzyb wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ale także przeciwpasożytnicze. Oprócz tego chaga zwiększa uczucie sytości, co może przynieść korzystny efekt u osób, które dążą do redukcji masy ciała.
Guz brzozy dostępny jest w sklepach zielarskich w postaci proszku, ale jego ekstrakt jest dostępny także w tabletkach bądź kapsułkach. W przypadku sproszkowanego grzyba, jedną łyżeczkę należy zalać wrzątkiem, a następnie parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Napar z błyskoporka należy spożywać dwa razy dziennie. Można jednak używać go zewnętrznie - na otarcia, stany zapalne skóry a nawet jako dodatek do nasiadówek w leczeniu hemoroidów.
CZYTAJ TAKŻE:
Najzdrowsza kiszonka świata. Wzmacnia odporność, wspiera wątrobę i odchudza
Cudowny lek z natury. Olej z czarnuszki zabija bakterie, leczy nadciśnienie i cukrzycę
Na serce, anemię i piękną sylwetkę. To najzdrowsze śniadanie bez glutenu