Najzdrowsza kiszonka świata. Wzmacnia odporność, wspiera wątrobę i odchudza

Kimchi może popularnością w naszym kraju nie dorównuje kiszonym ogórkom, ale dziś jest to na pewno jedna z najpopularniejszych kiszonek na świecie. Co więcej, jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Czym kimchi zasłużyło sobie na to miano? Dlaczego warto zamawiać je w restauracji, przygotowywać je w domu czy sięgać po gotowe, ze sklepu? Powodów jest wiele. Przywołajmy je.

Kimchi - co to takiego?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które w Polsce zyskuje coraz większą popularność. Bywa nazywane kiszoną kapustą po koreańsku, ale jest czymś znacznie więcej. Kimchi to kiszone warzywa z przyprawami i różnymi dodatkami. Podstawą kimchi jest kapusta pekińska, a towarzyszą jej np. marchewka, por, czosnek, cebula dymka, ogórek, biała rzepa azjatycka, rzodkiew japońska, seler, a nawet owoce morza i ryby, a także przyprawy jak cukier, sól, imbir, sos rybny czy ostra papryczka. W kuchni koreańskiej ta ostatnia to czerwona papryka chili gochugaru. Można ją zastąpić sproszkowanym chili, dostępnym w każdym sklepie spożywczym, choć, wiadomo, efekt nie będzie już taki sam.  

Reklama

Smak kimchi różni się w zależności od użytych składników i sposobu przygotowania (możliwości jest mnóstwo), ale nigdy nie można odmówić mu wyrazistości. Jest pikantne, kwaśne i słone, ale można wyczuć w nim też nuty słodyczy. Kimchi można spożywać samodzielnie i traktować jako przekąskę lub też dodawać je do przeróżnych dań, np. zup, gulaszów i dań z makaronem.

Kimchi to kiszonka, a kiszonki, jak wiadomo, są bardzo zdrowe. Stanowią m.in. źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków. Jakby ten argument nie był wystarczający, dodamy, że kimchi zostało ogłoszone jedną z pięciu najzdrowszych potraw świata. Przeciętny Koreańczyk zjada 22 kg kimchi rocznie!

I jeszcze jedna ciekawostka - tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został w 2013 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kimchi - bogactwo składników odżywczych

Kimchi jest pełne składników odżywczych, a jednocześnie ma mało kalorii. Jest m.in. źródłem:

  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • potasu,
  • fosforu.

Kimchi jest też bogate w błonnik i, co ważne - w dobroczynne bakterie Lactobacillus, które należą do bakterii kwasu mlekowego.

Kimchi - właściwości zdrowotne

Kimchi nie bez powodu zostało uznane za jedną z najzdrowszych potraw świata. Po pierwsze, należy do kiszonek, a to produkty naturalnie wspomagające odporność. Kimchi zawiera wiele odmian bakterii probiotycznych, a w szczególności bakterii kwasu mlekowego. Liczne kultury bakterii występujące w kiszonkach są naturalnymi probiotykami i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, tym samym wzmacniając odporność całego organizmu. Aktywne związki obecne w kimchi mają również działanie przeciwzapalne.

Kimchi wspomaga trawienie i przyczynia się do regulacji pracy jelit. To produkt niskokaloryczny i taki, który może pomóc w utracie wagi. Badania wykazały, że kimchi pozytywnie wpływa na funkcje wątroby, usprawniając proces detoksykacji.

Według niektórych badań, spożywanie koreańskiego przysmaku może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, m.in. poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejszanie stanów zapalnych. Eksperci łączą także spożywanie kimchi z obniżeniem ciśnienia i poziomu cukru we krwi.

Kimchi warto jeść także z troski o wzrok. W 100 g kimchi znajduje się aż 18 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Spożywanie koreańskiej kiszonej kapusty pozytywnie wpływa też na wygląd. Zawiera składniki wzmacniające włosy i paznokcie, a także składniki dobre dla skóry.

Nie wszyscy jednak po kimchi powinni sięgać. Nie jest to potrawa wskazana dla osób, które cierpią m.in. z powodu choroby wrzodowej, refluksu, zespołu jelita drażliwego czy zmagają się z nadciśnieniem.

Kichmi - jak jeść?

Sposobów na to, jak przygotować kimchi w domu, jest mnóstwo. Każdy z pewnością znajdzie wersję kimchi idealną dla siebie. Ale jak kimchi jeść?

Kimchi doskonale sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Można ją potraktować jako surówkę do obiadu. Ale i do śniadania, i kolacji, np. do kanapek, będzie wyśmienitym dodatkiem.

Kimchi można spożywać na ciepło, jak i zimno. Może być dodawane do zup, dań jednogarnkowych (gulaszów, bigosu czy leczo), dań z makaronem, ryżem, sosów, burgerów, wrapów. Warto jeść je z rybami.

CZYTAJ TAKŻE:

Na serce, anemię i piękną sylwetkę. To najzdrowsze śniadanie bez glutenu 

Kimchi (tongbaechu-kimchi). Przepis podstawowy

W Krakowie ma powstać południowokoreańska fabryka kimchi

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL