Co się stanie, jeśli przez miesiąc, codziennie zjesz jedno jabłko? Efekt może zaskoczyć

Jabłka to jedne z najchętniej wybieranych owoców przez Polaków. Są stosunkowo tanie, smaczne i łatwo zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły, jako drugie śniadanie. Jabłka zawierają dużo witamin oraz innych, cennych składników, które warto dostarczać organizmowi. Co, jeśli przez miesiąc, będziemy spożywać jedno jabłko dziennie? Jak wpłynie to na zdrowie i codzienne funkcjonowanie? Odpowiedź może zaskoczyć.

Jabłka i ich właściwości zdrowotne

Jabłko zawiera nie tylko witaminę C, ale jest także bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ponadto w tych owocach znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, magnez a także spore ilości błonnika pokarmowego - niezwykle ważnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego.

Jabłko bogate jest we flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, działają też moczopędnie oraz przeciwzapalnie. To wystarczające zalety, by regularnie w naszej diecie znalazły się te owoce. Jedzenie jednego jabłka dziennie, przez miesiąc, może przynieść zaskakujące efekty dla całego organizmu. Jakie?

Reklama

Jedno jabłko dziennie i waga spadnie

Jabłka są przede wszystkim owocami niskokalorycznymi, bowiem jedna sztuka ma w sobie tylko ok. 60 kalorii. Ponadto zawierają duże ilości błonnika, zlokalizowanego w skórce. Jedząc jabłka, nie należy ich obierać, by nie utracić tego cennego składnika pokarmowego.

Błonnik nie tylko usprawnia przemianę materii i poprawia pracę jelit, ale sprawia, że na dłużej czujemy sytość po posiłku. Zjadając jedno jabłko dziennie zmniejsza się ryzyko podjadania między posiłkami, a to oznacza, że liczba łącznie spożytych kalorii zmniejszy się.

Wniosek jest prosty - po miesiącu zauważymy nie tylko, że zniknęły problemy jelitowe, ale także waga będzie niższa, a obwody mniejsze.

Jedno jabłko dziennie to zdrowsze serce

Dzięki zawartości żelaza, potasu i witaminy C, jabłka korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych oraz pracę mięśnia sercowego. Spożywanie jednego dziennie, usprawni krążenie, a tym samym zapobiegnie powstawaniu obrzęków i zastoju wody w organizmie.

Jabłko obniża także poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

Badania prowadzone przez University of Oxford wykazały, że jedzenie jednego jabłka dziennie może działać na organizm tak samo, jak leki stosowane w chorobie wieńcowej. Ustalono także, że owoce te powinny stale gościć w diecie osób po 50. roku życia, które są najbardziej narażone na stany zagrażające ze strony układu krążenia.

Jabłka jako profilaktyka antynowotworowa

Sprawdzono, jakie korzyści dla organizmu człowieka pod kątem chorób nowotworowych, przyniesie regularne spożywanie jabłek.

Naukowcy z Uniwersytetu w Pergugii we Włoszech na podstawie badań ustalili, że regularne spożywanie tych owoców może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka lub przełyku nawet o 50 proc.

Dowiedziono, że spada także ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 25 proc., a u kobiet, które regularnie jedzą jabłka, odnotowano niższe ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.

Badacze uzasadnili, że niższe ryzyko spowodowane jest związkami pektynowymi w owocach, które z kolei usuwają z organizmu substancje potencjalnie kancerogenne.

Kiedy jeść jabłka - rano czy wieczorem?

Jeśli decydujemy się na podjęcie wyzwania i codziennie zaplanujemy zjedzenie jednego jabłka, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Przede wszystkim jabłka zawierają duże ilości cukru - owoc ten lepiej zjeść do południa i ograniczyć w diecie inne słodkie przekąski czy owoce. Nie zaleca się jedzenia jabłek na noc, gdyż może to doprowadzić do wzrostu poziomu glikemii. Osoby chorujące na cukrzycę również powinny ostrożnie podchodzić do tematu ilości zjadanych dziennie owoców.

Decydując się na regularność w jedzeniu jabłek, warto mieć na uwadze, że najwięcej cennych składników zawiera skórka tych owoców. Jabłka należy zjadać zatem surowe i nieobrane.

Należy się przygotować na zmianę rytmu wypróżnień, a to za sprawą działającego błonnika, który oczyści jelita z zalegających resztek pokarmowych.

CZYTAJ TAKŻE: 

Co dobrego zawierają gruszki? Ile kalorii i jaki indeks glikemiczny ma gruszka?

Ma więcej witaminy C niż cytryna i więcej wapnia niż mleko. Jedz zwłaszcza zimą

Przetestowałam domowy rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | najzdrowsze owoce | jabłka właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL