Najlepszy sposób na przygotowanie bobu. Będzie smaczny i nie będzie wzdymał
Bób już można dostać w sklepach, ale na wysyp krajowych strączków musimy jeszcze trochę poczekać. Na szczęście niedługo. Pamiętajmy jednak, że sezon na bób trwa krótko. Dlaczego warto włączyć to warzywo do diety? Ile kalorii ma bób, jak go gotować i czy można go spożywać ze skórką? Kto powinien go unikać? Odpowiadamy.
Bób to przysmak, którego cena jeszcze przed rozpoczęciem sezonu może być wysoka. Wynika to z faktu, że jest on wtedy importowany. Krajowy bób powinien pojawić się na sklepowych półkach pod koniec czerwca, choć niektórzy donoszą, że już można go dostać.
Jakie są najwcześniejsze odmiany bobu? To m.in.:
- Fabiola,
- Luz de otono,
- Primabel,
- Aquadulce,
- Figaro.
Poszczególne kultywary różnią się od siebie czasem wegetacji, a także wielkością strąków. W zależności od zastosowania (uprawy na rynek warzyw świeżych i mrożonych lub rynek przetwórczy) plantatorzy będą używać innych odmian.
Bób to warzywo strączkowe, które bogate jest w cenne składniki odżywcze. Czego dostarczymy organizmowi, spożywając bób? Warzywo zawiera m.in.:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B3,
- witaminę B5,
- kwas foliowy,
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- sód,
- fosfor,
- magnez.
Bób składa się w większości z wody. W 100 g surowego bobu znajduje się 5,6 g białka, 0,6 g tłuszczów oraz 11,7 g węglowodanów. Bób to również cenne źródło błonnika, który odpowiada za utrzymanie uczucia sytości, a ponadto zapobiega zaparciom. W 100 g znajdziemy 4,2 g tej substancji. A ile kalorii ma bób? Warzywo to nie należy do wysokokalorycznych. 100 g bobu dostarcza ok. 72 kcal. Stanowi on zatem doskonałą opcję dla osób będących na diecie.
Bób to zdrowe i bardzo smaczne warzywo, jednak wiele osób ma problemy ze wzdęciami po jego zjedzeniu. Winowajcą są oligosacharydy. Ulegają one fermentacji w jelitach, co często doprowadza do dyskomfortu trawiennego objawiającego się bólem brzucha lub uczuciem nieprzyjemnej pełności w jamie brzusznej. Na szczęście odpowiednie przygotowanie pozwala pozbyć się problemu.
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Przed rozpoczęciem gotowania bób należy zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu można go przepłukać i gotować. Warto również dodać sól na sam koniec.
Czy bób można jeść ze skórką? Okazuje się, że tak. Warto jedynie zwrócić uwagę na to, by bób nie był zbyt przejrzały - ma wtedy twardsze łupiny i zdecydowanie trudniej go zjeść. W takim przypadku warto go obrać, by móc cieszyć się o wiele lepszym smakiem.
Osoby chcące włączyć bób do swojej diety mogą się zastanawiać, czy to warzywo strączkowe jest lekkostrawne. Okazuje się, że ze względu na obecność wcześniej wspomnianych oligosacharydów niektórzy mogą mieć problemy z jego trawieniem. Zatem unikać bobu powinni ci, którzy cierpią na dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Co więcej, z jedzenia bobu powinny zrezygnować również kobiety w ciąży. Produkt ten może powodować nasilenie nudności czy bólów brzucha.
Spożywać bobu nie powinny również osoby chorujące na fawizm (fawizm, inaczej choroba bobowa, choroba fasolowa, to schorzenie genetyczne wynikające z niedoboru enzymu - dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu G6PD). Konsumpcja bobu może skończyć się dla nich bardzo uporczywymi dolegliwościami - nieżytem żołądka i jelit oraz gorączką.
Źródła:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170377/nutrients
https://wnoziz.up.poznan.pl/sites/default/files/dokumenty_wkw/Katarzyna_Polanowska_rozprawadr.pdf
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/259367/misiek_przeszkody_epistemologiczne_w_badaniach_historycznych_2012.pdf?sequence=1&isAllowed=y
CZYTAJ TAKŻE:
Złota fasola usuwa toksyny, zbija cholesterol, odchudza. To zdrowy zamiennik mięsa
Biedronka rzuciła bób na półki, cena zwala z nóg. Klienci nie dowierzają, aż robią zdjęcia