Reklama

Mało znana substancja. Mleczko pszczele może leczyć Alzheimera

Mleczko pszczele to stosunkowo mało znana substancja, której warto się bliżej przyjrzeć. Mleczko zawiera wiele cennych składników i z powodzeniem wykorzystywane jest do minimalizowania nieprzyjemnych objawów związanych z przeziębieniem czy menopauzą. Poniżej znajdziesz więcej zastosowań mleczka pszczelego.

Mleczko pszczele - co to jest?

Mleczko pszczele to wydzielina, która produkowana jest przez młode pszczoły. To substancja, która słynie z wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, które bardzo dobrze obrazuje królowa matka. To pszczoła, która karmiona jest wyłącznie mleczkiem pszczelim i która żyje nawet 40 razy dłużej niż pszczoły karmione w inny sposób. 

Mleczko pszczele zawiera nawet 150 cennych substancji czynnych. Do najważniejszych składników zaliczyć można witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę C i witaminę E, a także wapń, miedź, żelazo, fosfor, krzem, białka, aminokwasy, kwas deoksyrybonukleinowy i acetylocholinę. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na ten ostatni składnik, którego w naturalnej postaci nie znajdziemy nigdzie indziej niż w mleczku pszczelim.

Reklama

Mleczko pszczele - właściwości

Mleczko pszczele ma wiele zastosowań zdrowotnych, dzięki substancjom odżywczym. Właściwości mleczka pszczelego:

  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dlatego może być stosowane pomocniczo podczas sezonowych infekcji;
  • wzmacnia odporności;
  • poprawia pracę serca i układu krążenia;
  • obniża poziomu cholesterolu;
  • reguluje ciśnienie tętnicze;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • wspomaga płodność i poprawia jakość spermy;
  • łagodzi nieprzyjemne objawy związane z menopauzą;
  • przyśpiesza gojenie się ran

Mleczko pszczele a choroba Alzheimera

W wielu badaniach przeprowadzonych nad mleczkiem pszczelim udowodniono, że wpływa ono na poprawę pamięci, koncentracji, a także ma właściwości obniżające poziom kortyzolu we krwi, który jest odpowiedzialny za stres. Ponadto zwiększa on poziom energii w organizmie, a nawet wspomaga walkę z uzależnieniami. Najważniejszym jego składnikiem jest acetylocholina. Jest ona neuroprzekaźnikiem, który funkcjonuje zarówno w układzie nerwowym centralnym jak i obwodowym. Dzięki niej naukowcy zaobserwowali, że u osób regularnie przyjmujących mleczko pszczele, zwiększa się wzrost neuronów (komórek nerwowych) 

W badaniach ujawniono, że chorobie Alzheimera towarzyszy znaczny spadek acetylocholiny. Jej niski poziom pogłębia demencję, powoduje większe dysfunkcje układu nerwowego, a także zaburza procesy poznawcze. Suplementowanie mleczka pszczelego z zawartością tego neuroprzekaźnika sprawia, że procesy demielinizacyjne, jakie zachodzą w mózgu osoby chorej, spowalniają. Co jeszcze istotniejsze, badania wykazały, że stałe przyjmowanie mleczka przez osobę chorującą na alzheimera, uruchamia również proces odbudowy komórek nerwowych. 

Oprócz zastosowania mleczka pszczelego u osób chorujących na alzheimera, wykazano pozytywne działanie w trakcie leczenia depresji, a także uzależnień. Łagodzi ono bowiem skutki uboczne odstawienia środków uzależniających, takie jak: drżenie rąk, niepokój, spadek koncentracji, czy tzw. gonitwę myśli.

Mleczko pszczele a układ pokarmowy

Regularne przyjmowanie mleczka pszczelego łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe. Dzięki wysokiemu pH, neutralizuje ono kwas solny, którego nadmierne wydzielanie uszkadza śluzówkę żołądka. Dzięki temu ściany układu pokarmowego mają możliwość szybciej się zregenerować.

Oprócz tego mleczko pszczele  działa wspomagająco w leczeniu przewlekłych zaparć, problemów z niestrawnością, a także może być stosowane przez osoby chorujące na niewydolność wątroby. 

Mleczko pszczele na odporność

Przeprowadzono badania, w których sprawdzano, jak mleczko pszczele wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. W 2001 na łamach International Immunopharmacology opublikowano wyniki, które wykazały, że u osób regularnie przyjmujących tę substancję, zwiększa się produkcja makrofagów i limfocytów. To komórki odpornościowe, które biorą czynny udział w zwalczaniu czynników patogennych w organizmie człowieka. Wszystko za sprawą dużej zawartości aminokwasów, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mleczko pszczele - jak stosować?

Najlepszą metodą jest spożywanie mleczka pszczelego doustnie - pod język. Warto pamiętać jednak, że smak mleczka nie każdemu przypadnie do gustu. Mleczko ma lekko galaretową konsystencję i cierpki, lekko gorzki smak. Osoby, które nie zdecydują się na samodzielne zastosowanie mleczka pszczelego, mogą dodać go np. do zwykłego miodu. Stosując tę metodę, należy pamiętać jednak o odpowiednich proporcjach. Najlepsze połączenie mleczka pszczelego z miodem to 1:50.


CZYTAJ TAKŻE:

Czym jest propolis i kiedy go stosować?

Te owoce chorzy na serce powinni jeść regularnie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL