Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie

Są znane od ponad 10 tys. lat, zwłaszcza w Syrii, gdzie były sadzone jako rośliny uprawne. Dziś stanowią przysmak, który zjadany jest raczej okazjonalnie, chociażby z uwagę na ich cenę. Pistacje, bo o tych orzechach mowa, zawierają duże ilości witaminy E, potasu, fosforu oraz są doskonałym źródłem energii. Zalecane są przede wszystkim osobom z obniżoną odpornością, wysokim cholesterolem oraz tym, którzy są na… diecie! Jak pistacje wpływają na zdrowie? Odpowiadamy.

Pistacje luksusowym towarem

Pistacje to zielone orzechy w twardej łupinie, które niegdyś były uznawane za przysmak królów. Był to towar niedostępny dla "zwykłych ludzi", jednak z czasem zaczęły być one rozprowadzane po całym świecie, a w XIX wieku trafiły do Stanów Zjednoczonych. Aktualnie największe plantacje pistacji znajdują się w USA, Turcji i Iranie, a orzechy są traktowane jako przysmak.

O właściwościach pistacji wiedziano już dawno, bowiem były one stosowane jako środek leczniczy na ból zęba, a także wierzono, że za ich sprawą można wyleczyć wątrobę.

Reklama

Pistacje i ich właściwości odżywcze

Pistacje są wysokokalorycznymi orzechami, ponieważ w 100 gramach znajduje się aż 560 kalorii. Ich kaloryczność nie jest jednak ich wadą, ponieważ wystarczy niewielka ilość dziennego spożycia, by przyniosły efekty zdrowotne. Pistacje to przede wszystkim źródło witaminy E, której w 100 gramach znajduje się aż 5,2 mg. Bogate są również w potas i fosfor, które pozytywnie wpływają na mięśnie człowieka.

Orzechy te są również źródłem:

  • białka,
  • kwasu foliowego,
  • magnezu,
  • witaminy C,
  • witaminy B.

Pistacje zbiją wysoki cholesterol

Te zielone orzechy powinny na stale zagościć w menu osób, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu. Spożywanie pistacji pozytywnie wpływa na poziom tłuszczów we krwi i reguluje zawartość trójglicerydów, utrzymując je na niskim poziomie.

Pistacje dla cukrzyków

Badania potwierdzają, że zjedzenie 50 gramów pistacji dziennie powoduje spadek poziomu cukru we krwi nawet o 9 proc. Zawarte w pistacjach związki korzystnie wpływają również na florę bakteryjną jelit, poprawiając odporność i usprawniając perystaltykę jelit.

Pistacje dla zdrowych oczu

Regularne spożywanie pistacji korzystnie wpływa na poziom luteiny w organizmie człowieka. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i dodatkowo stanowi naturalny filtr UV chroniący oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Pistacje spowalniają procesy starzenia

Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się. Wysoka zawartość witaminy E korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Regularne spożywanie pistacji wspiera leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik.

Pistacje wzmacniają mięśnie i kości

Wysoka zawartość białka oraz wapnia korzystnie wpływa na stan mięśni i kości. Zalecane są pacjentom z osteoporozą ale także tym, którzy mają problem z kruszącymi się zębami. Magnez, w który są bogate orzechy, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega występowaniu m.in. skurczów mięśni. Należy również pamiętać o tym, że serce również jest mięśniem, który do prawidłowej kurczliwości potrzebuje właśnie magnezu i potasu.

Pistacje obniżają stres i koją nerwy

Obecność witaminy B6 w pistacjach sprawia, że są one zalecane osobom, które na co dzień wystawione są na czynniki stresujące. Witamina B6 uczestniczy w syntezie serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem regulującym samopoczucie psychiczne. Jej braki w diecie objawiają się rozdrażnieniem, zmęczeniem, nadpobudliwością a nawet agresją.


CZYTAJ TAKŻE:

Ta przekąska uzupełni magnez, obniży ciśnienie i "zły" cholesterol

Sześć powodów, dla których należy jeść amarantus

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL