Zioła - właściwości mięty
Mięta to nie tylko herbatka pomocna przy problemach żołądkowych. Ma szereg właściwości leczniczych, o których nie wszyscy wiedzą.
Na świecie występuje ponad trzydzieści gatunków, do najbardziej popularnych należy mięta pieprzowa. Zawiera:
- karoten
- rutynę
- witaminę A i C
- żelazo
- magnez
- wapń
- potas
Warto bliżej przyjrzeć się tej najstarszej na świecie leczniczej roślinie.
Miętę można stosować w formie naparu, który przygotowuje się ze świeżych lub suszonych liści, zalewając je wrzątkiem i zaparzając przez pięciu minut. Tak przygotowany napój można pić na ciepło i na zimno. Jeśli chodzi o moc i skuteczność działania zioła, to nie ma różnicy pomiędzy miętą suszoną a świeżą.
Mięta jest niezastąpiona przy leczeniach dolegliwości żołądkowych. Pobudza trawienie, przez zwiększenie wydzielania żółci wpływa pozytywnie na pracę żołądka, łagodzi kolkę, wzdęcia. Pomaga przy skurczach żołądka, zgadze, mdłościach, wymiotach.
Gdy mamy zły nastrój i zmęczenie warto napić się herbaty miętowej, pomoże nam się uspokoić a także jest skuteczna w walce z bezsennością, migreną czy nerwobólami. Ma też działanie rozkurczowe, co wykorzystywane jest przy łagodzeniu bóli menstruacyjnych.
Mięta może również pomóc w walce z przeziębieniem czy grypą. Przy uporczywym kaszlu często zalecane są inhalacje z wykorzystaniem olejku lub liście mięty.
Herbata miętowa doskonale radzi sobie z dolegliwościami w czasie ciąży. Przeciwdziała porannym mdłościom i wzdęciom. Mięta zawiera niewielką ilość kofeiny, dlatego skutecznie może zastąpić kawę, która jest odradzana w czasie ciąży.