Kozibród łąkowy i porolistny
Znanych jest kilkadziesiąt gatunków kozibrodu. Najbardziej popularne są te odmiany o jadalnych kwiatach, liściach oraz korzeniach.
Występowanie
Kozibród występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Jadalny korzeń kozibrodu porolistnego znany jest jako salsefia. Ale jadalne i bardzo smaczne są także kwiaty i młode pędy.
Charakterystyka
Osiąga wysokość od 30 cm do 100 cm. Liście kozibrodu zawierają inulinę - cukier, który naturalnie osłodzi smak i nie spowoduje tycia.
Na co pomaga?
W Polsce od wieków jadalne były korzenie kozibrodu. Spożywało się je surowe (np. w surówkach), jak i gotowane. We Włoszech przysmakiem są kwiaty kozibrodu blanszowane na maśle.
Kozibród warto włączyć do codziennego menu, gdy masz kłopoty z woreczkiem żółciowym lub wątrobą, ponieważ ma on działanie oczyszczające.
30/2014 Świat i Ludzie
Więcej w serwisie:
Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!
Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta
Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?