Choroba Duhringa - dokuczliwe schorzenie skóry
Gluten to substancja, która znajduje się w zbożach. Wielu ludzi go nie toleruje, a na pojawienie się glutenu w pożywieniu reagują na przykład chorobą Duhringa, dokuczliwą chorobą skórną.
W tej chorobie pojawiają się symetryczne zmiany w miejscach, gdzie skóra ma większe tendencje do łuszczenia się. Należą do nich łokcie i kolana, skóra owłosiona i plecy łącznie z pośladkami, gdzie tworzą się mikroropnie.
Skóra jest czerwona i swędzi, a jeśli występuje u dzieci, może dojść do powstania blizn. Można zauważyć, że objawy tej choroby nasila kontakt z jodem. Kolejny objaw to degeneracja kosmków jelitowych, co powoduje problemy ze wchłanianiem substancji odżywczych.
Pojawiają się także objawy jelitowe, przypominające zespół jelita wrażliwego. Są to naprzemienne zaparcia i biegunki, połączone ze wzdęciami.
Chorobę diagnozuje się na podstawie biopsji skóry i wykonanie badania krwi. By upewnić się przy diagnozie, lekarz często przeprowadza także biopsję jelit.
Podobnie jak w innych rodzajach alergii, do wyzdrowienia konieczne jest usunięcie czynnika chorobotwórczego.
W niektórych formach choroby Duhringa wystarczy zmniejszyć ilość pokarmów, które zawierają gluten, ale lepsze rezultaty daje jego całkowite wyeliminowanie z pożywienia.
Chory nie powinien także używać soli jodowanej i jeść ryb i owoców morza - mogą one nasilać chorobę. Leczenie zmian skórnych może być powiązane z przyjmowaniem sulfonamidów i sterydów, jednak ma ono jedynie działanie wspomagające - jeśli chory nie zmieni swojej diety, to wyleczenie nie będzie możliwe.
Z kolei ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej pozwala na szybki powrót do zdrowia i utrzymanie tego stanu bez przyjmowania leków. Najtrudniejsze w leczeniu choroby Duhringa jest znalezienie żywności, która rzeczywiście jest pozbawiona glutenu, gdyż producenci dodają go niemal do wszystkiego.