Co oznacza nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie niektórych pokarmów. Wywołuje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a jej przyczyna występowania często jest złożona.
Najczęściej winą za nietolerancję pokarmową obarcza się dziedziczenie, nadmierną higienę, spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, konserwanty.
Do najczęstszych symptomów należą dolegliwości układu trawiennego:
- bóle brzucha
- wzdęcia
- zaparcia
- biegunki
- mdłości
- zgaga.
Nietolerancja pokarmowa jednak objawia się również w niejednoznaczny sposób. Mogą pojawić się problemy skórne (wysypka, świąd, łuszczenie się), nasilić infekcje, wystąpić bóle głowy o charakterze migrenowym pojawiające się w pewnym odstępie czasu po spożyciu produktu.
Są to również ogólne stany zmęczenia, niepokoju, rozdrażnienia i nadmiernego pobudzenia. Dlatego czasem trudno jest zdiagnozować nietolerancję pokarmową, gdy jednym z jej objawów okazują się być bóle reumatyczne oraz zasłabnięcia.
Nie są to pojęcia synonimiczne, lecz oznaczające całkiem inną dolegliwość. Aby wskazać różnice między nimi, można to zrobić porównując chociażby objawy. Alergia pokarmowa charakteryzuje się nagłymi objawami, które pojawiają się zaraz po spożyciu pokarmu zawierającego alergeny. Są to przede wszystkim silne wysypki, katar, opuchlizna, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Nietolerancja pokarmowa to objawy pojawiające się znacznie później i będące bardziej złożone. Występuje znacznie częściej niż alergia i dotyczyć może szerokiej gamy produktów.