Jak czosnek pomaga w leczeniu przeziębienia?
Mimo że apteczne półki uginają się od leków pomagających pokonać przeziębienie, wiele osób postanawia zostać przy tradycyjnych metodach walki z infekcją. Bardzo popularne jest stosowanie czosnku w czasie choroby.
Czosnek, jako naturalny środek leczniczy, jest znany od wielu wieków. Jest naturalnym antybiotykiem, znajdują się w nim naturalne antyoksydanty. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe.
Podczas rozdrabniania czosnek wydziela substancję zwaną allicyną, która działa jak antybiotyk i pomaga w walce z grzybami.
Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie leczniczych właściwości czosnku. Najlepszym sposobem, dzięki któremu ilość spożywanej alicyny jest największa jest rozgniecenie czosnku i pozostawienie go na około 10 minut, a następnie spożycie go. Może to być nieprzyjemne, jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku czosnku, jednak można spróbować zniwelować nieprzyjemny smak i zapach poprzez zjedzenie odrobiny miodu lub jabłka, popicie mlekiem, jogurtem lub czerwonym winem.
Jeśli ktoś nie może mimo wszystko znieść zapachu i smaku świeżego czosnku, może próbować zażyć suplementy zawierające go. Wiadomo jednak, że stężenie alicyny w nich jest znacznie mniejsze aniżeli w świeżym czosnku.
Warto także skorzystać z eterycznych właściwości czosnku. Wystarczy rozgnieść kilka ząbków, zawinąć je w bandaż i tak przygotowaną "paczuszkę" zawiesić na szyi chorej osoby, tak by wdychała olejki eteryczne zawarte w czosnku. Takie jego wykorzystanie jest także bardzo przydatne w leczeniu przeziębienia i w udrożnieniu dróg oddechowych.
Poza wspaniałym działaniem przeciwzapalnym i przeciwwirusowym tak pomocnym w leczeniu przeziębienia czosnek ma również wiele właściwości pomagających zwalczać inne choroby. Między innymi czosnek chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi oraz działa antynowotworowo.
W świetle tych wszystkich korzyści warto pokonać awersję do smaku i zapachu czosnku i zjeść ząbek dziennie, by móc skorzystać z jego cudownych właściwości.