Witamina F - tłuszcze niezbędne dla urody i zdrowia
Pod nazwą "witamina F" kryje się zespół substancji, zwanych niezbędnymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Są to kwasy egzogenne, które - w przeciwieństwie do endogennych - nie są syntetyzowane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Odpowiednia podaż witaminy F jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania metabolizmu człowieka, gdyż zawarte w niej związki stanowią budulec komórek i wzmacniają błony komórkowe.
Witamina F wpływa korzystnie na stan skóry i włosów, pozytywnie oddziałuje na gospodarkę lipidową (przyspiesza spalanie tłuszczów, chroni wątrobę i nerki przed marskością i otłuszczeniem, obniża poziom cholesterolu), przeciwdziała infekcjom, przyspiesza produkcję żółci.
Największe zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają dzieci i młodzież oraz kobiety w ciąży.
Zbyt małe spożycie pokarmów bogatych w tę witaminę może powodować liczne problemy skórne, związane z obniżeniem trwałości błon komórkowych i zwiększoną utratą wody przez organizm: suchość skóry, łupież, łojotok, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, pękanie warg i kącików ust, stany zapalne dziąseł, krwawienia z nosa.
Niedobór u kobiet w ciąży jest szczególnie groźny, gdyż może negatywnie wpływać na rozwój płodu.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują naturalnie w olejach roślinnych (w postaci kwasu linolowego i alfa-linolenowego), takich jak olej lniany (najlepsze źródło witaminy F) , słonecznikowy, olej z wiesiołka czy oliwa z oliwek.
Znajdują się również, choć w mniejszej ilości, w rybach morskich i tranie, a także w kiełkach pszenicy, pestkach dyni, słonecznika, migdałach.