Dur brzuszny jako choroba zakaźna
Dur brzuszny to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella Typhi. Występuje na całym świecie, choć częściej i łatwiej się rozwija na terenach o ograniczonych warunkach sanitarno-higienicznych.
Początkowo objawy są słabo zauważalne: lekkie bóle głowy, stan podgorączkowy, złe samopoczucie. Po kilku dniach gorączka się nasila do 39-40 stopni C. Chory jest coraz bardziej zmęczony, pojawiają się biegunki i zaparcia.
Na języku można zaobserwować brązowy nalot, a na skórze uwidocznia się wysypka. Może dojść do silnych powikłań: perforacja jelita, zapalenie otrzewnej i zapalenie mózgu.
Wystarczy spożyć pokarmy lub wodę zanieczyszczoną tymi bakteriami, by narazić się na zachorowanie. W przypadku niedostatecznej higieny można też zarazić się od chorego na dur brzuszny poprzez kontakt z kałem i moczem.
Źródłem zakażenia mogą być też produkty mleczne od zwierząt pasionych na terenach nawożonych odchodami ludzi. Dowiedziono również, że niektóre owady przenoszą pałeczki chorobowe.
Przede wszystkim należy unikać jedzenia i picia z nieznanych źródeł. Wodę pić tylko butelkową, w innym przypadku dopiero po jej uprzednim przegotowaniu. Warzywa i owoce dokładnie myć, a najlepiej obierać ze skórki.
A przede wszystkim przed każdym spożywaniem pokarmu należy umyć ręce. Przed wyjazdem w tropiki do krajów w Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej oraz do Azji należy zabezpieczyć się za pomocą specjalnego szczepienia na dur brzuszny. Taka szczepionka chroni przed chorobą przez okres 3 lat.