Co oznaczają pękające kąciki ust i jak je wyleczyć?
Spierzchnięta, popękana skóra w kącikach warg i ból za każdym razem, gdy próbujesz szeroko otworzyć usta - to objaw zajadów. Sprzyjają im wietrzna pogoda i spadek odporności, ale by się ich pozbyć, musisz przyjrzeć się także temu, co masz na talerzu. Pękające kąciki ust świadczą bowiem o braku ważnej witaminy i niezbilansowanej diecie. Dowiedz się więcej na temat przyczyn i leczenia zajadów.
Jakie są przyczyny pękających kącików ust? Powodem powstawania zajadów może być infekcja bakteryjna lub grzybicza skóry. Najczęściej jednak zajady pojawiają się jako efekt wysuszenia i podrażnienia warg, na skutek zbyt długiego przebywania na słońcu lub kontaktu z zimnym powietrzem. Takie niekorzystne dla delikatnej skóry warunki atmosferyczne jak silny wiatr, duża wilgotność powietrza czy nagłe spadki temperatury, mogą przyczynić się do tego, że nadmiernie się ona przesuszy i zacznie pękać. Jeśli do tego dojdzie mówienie lub jedzenie i oblizywanie ust na świeżym powietrzu oraz osłabiona odporność - pojawienie się zajadów jest wielce prawdopodobne.
Pękające usta to także oznaka niedoborów witamin i skutek nieodpowiedniej diety. Jeśli w twoim jadłospisie znajduje się dużo produktów przetworzonych, białej mąki i cukru, a mało warzyw i białka, leczenie pękających kącików ust warto zacząć od zmiany diety, ponieważ zajady mogą wynikać z braku jednej z witamin.
Bolesne strupy i rany w kącikach ust mogą oznaczać deficyt witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B12. Zbyt mała ilość kobalaminy (bo tak też nazywana jest ta witamina) może powodować także suchość w ustach, pieczenie języka oraz zaburzenia smaku. Częstymi objawami niedoboru witaminy B12 są również nawracające owrzodzenia jamy ustnej oraz zapalenie kącików ust, czyli właśnie zajady.
Gdzie szukać źródeł witaminy B12, jeśli nie w aptece? Znajduje się ona w produktach pełnoziarnistych (np. w płatkach owsianych, otrębach, kaszach, makaronach i pieczywie z tzw. pełnego przemiału), ale też w nasionach i kiełkach, zielonych warzywach liściastych, jajach, produktach mlecznych, strączkach, podrobach czy chudym mięsie.
Jeśli w jadłospisie nie uwzględniasz wymienionych produktów, oprócz zajadów, możesz zaobserwować u siebie także inne dokuczliwe objawy niedoboru witaminy B, takie jak chroniczne zmęczenie i senność, problemy z koncentracją, osłabienie lub wykwity na paznokciach, blada cerę i anemia (czyli niedokrwistość).
Najprostszym sposobem, by pokonać powyższe dolegliwości i tym samym pożegnać zajady, jest więc zwiększenie poziomu witamin z grupy B w organizmie poprzez wzbogacenie diety m.in. o: wątróbkę, pieczywo i kasze z pełnego ziarna, owsiankę, świeże sałatki i awokado.
Więcej o roli witaminy B12 i objawach jej niedoboru w organizmie przeczytasz TUTAJ.
Co oprócz dbania o podaż witaminy B możesz zrobić, by zwalczyć zajady? Sięgnij po naturalne sposoby z domowej apteczki. Jednym z nich jest nagietek, a konkretnie jego kwiaty, które mają udowodnione właściwości łagodzące, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego z powodzeniem stosuje się je jako naturalny lek na owrzodzenia, rany i wypryski. Okład z naparu z nagietka jest niezastąpiony m.in na ropiejące oko, ale jego zdolność do przyspieszania procesu regeneracji naskórka i gojenia bolesnych zmian na skórze, znajdzie zastosowanie także w leczeniu zajadów.
Pękające kąciki warg warto smarować domową lub kupioną w aptece maścią z nagietkiem. To niedrogi preparat dostępny bez recepty, który doskonale sprawdzi się przy tej dolegliwości. Pomoże też na opryszczkę wargową o podłożu wirusowym, a także ukoi wysuszoną skórę ust i pękające wargi.
- Jeśli infekcja jest w fazie początkowej, można jej zapobiec smarując zajady wazeliną, maścią z lanoliną lub kremem stosowanym do łagodzenia odparzeń na pupie niemowląt
- Na zajady pomocny będzie też żel z liści aloesu, lub naturalny stuprocentowy sok aloesowy (nasącz nim wacik i przyłóż na bolące miejsce).
- Domowym, doraźnym sposobem na pękające kąciki ust, jest wcieranie w nie oliwy z oliwek lub masła shea.
- Jeśli rany są szczególnie dokuczliwie i nie chcą się goić, do zajadów przyłóż wacik nasączony ekstraktem z żyworódki pierzastej. Zioło to wykazuje działanie bakteriobójcze i przyspieszy regenerację naskórka.
CZYTAJ TAKŻE:
Maść z witaminą A+E. Regeneruje suchą i podrażnioną skórę
Pięć najlepszych sposobów na zwalczanie blizn po trądziku