W upał sięgasz po lody lub zimne napoje? Cała prawda o infekcjach w lecie
Zimny napój lub lody to idealne orzeźwienie, którego szukamy szczególnie wtedy gdy słupki termometrów podnoszą się do góry. Żar padający z nieba to rzeczywiście idealny pretekst do ochłody, ale czy to na pewno całkiem bezpieczne? W dodatku pewnie słyszałeś dużo sprzecznych opinii na temat np. jedzenia lodów w czasie anginy, albo tego czy zimny napój pomaga czy wręcz przeciwnie: pogarsza zapalenie gardła. Sprawdzamy, jaka jest prawda.
Generalnie tak, chociaż oczywiście w różnych porach roku, z różną intensywnością atakują nas nieco inne drobnoustroje chorobotwórcze, dlatego mówimy np. o sezonie grypowym, przypadającym na okres pomiędzy październikiem a majem. Niemniej, same warunki infekcji są niezmienne niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy pada śnieg. Jednym z takich warunków jest osłabienie odporności, które zimą wynika zazwyczaj z wychłodzenia ciała, natomiast latem z: przegrzania, dużych różnic temperatur, braku snu, lub zwiększonego spożycia alkoholu w czasie urlopu.
Kiedy boli cię gardło i sięgasz po lody, zazwyczaj czujesz chwilową ulgę. Odpowiada za to temperatura - zimno obkurcza naczynia krwionośne, zmniejsza ból, i działa przeciwzapalnie.
Dlatego mogłoby wydawać się, że lody to doskonałe rozwiązanie na różne schorzenia np. anginę. Niestety tylko w teorii. Przez wysoką zawartość cukru, lody mogą wręcz zaszkodzić, stwarzając idealne warunki do namnażania się patogenów. Wysokie spożycie węglowodanów prostych może zmniejszać skuteczność działania białych krwinek, które odgrywają kluczową rolę w obronie przed chorobami.
Niekoniecznie. Wyjątkiem jest stan po usunięciu migdałków, który dotyczy głównie małych pacjentów. Lody pomagają zmniejszyć obrzęk i ból, a w dodatku dość łatwo je połknąć. Główne zalecania po zabiegu to dieta oparta na miękkich i chłodnych pokarmach.
Z tego powodu lepiej unikać lodów zawierających kawałki czekolady lub orzechów. Pamiętaj, że zawsze warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby uzyskać konkretne zalecenia dotyczące diety po operacji.
Najlepszym wyborem wydają się być lody o niskiej zawartości cukru, np. sorbety o gładkiej teksturze i niesłodzone napoje. Osoby z alergią na nabiał mogą doświadczać dodatkowego obciążenia dla układu odpornościowego, dlatego tacy pacjenci powinni decydować się na zakup produktów pozbawionych mleka, np. lody z mleka kokosowego lub migdałowego, Te alternatywy zapewniają kremową i kojącą przekąskę, nie niosąc ryzyka wystąpienia reakcji alergicznej.
Zimne produkty same w sobie nie powodują choroby. Chodzi o różnicę temperatur w trakcie jedzenia. Napój wyjęty prosto z zamrażarki nie powinien być pity przez osobę, która długo przebywała na słońcu. Kiedy całe ciało jest rozgrzane, może dojść do szoku termicznego, a co za tym idzie - do skurczów naczyń krwionośnych gardła - a to właśnie ułatwia patogenom zainfekowanie organizmu. Podobnie jest z wchodzeniem do zimnej wody lub jeziora - gwałtowne zmiany temperatur, zdecydowanie sprzyjają osłabieniu odporności.
Z argumentem o tym, że wchodzenie do zimnej wody może okazać się zgubne, mogą nie zgodzić się fani morsowania. Należy jednak pamiętać, że w sezonie na morsowanie różnica temperatur nie jest tak znaczna, poza tym to aktywność podejmowana zazwyczaj przez osoby doświadczone. Wśród zalet morsowania wymienia się m.in.:
- poprawę tolerancji na zimno;
- działanie przeciwobrzękowe i zwiększenie dotlenienia tkanek;
- stymulację odporności;
- efekt przeciwbólowy;
- zniesienie uczucia zmęczenia i poprawę nastroju;
- ochronę przed wolnymi rodnikami.
Upalne dni zachęcają do korzystania z klimatyzacji, czy to w samochodzie, czy pomieszczeniu. Niedługo trwająca ochłoda ma jednak bardzo często swoją cenę: klimatyzacja obniża wilgotność powietrza, co może prowadzić do wysuszenia śluzówek gardła i nosa. A to może powodować podrażnienia i uczucie suchości jamie ustnej. Co więcej, niewłaściwie czyszczone systemy klimatyzacyjne mogą rozprzestrzeniać kurz, pleśń i inne alergeny, które mogą podrażniać gardło i drogi oddechowe. Nagłe zmiany temperatury, na przykład przechodzenie z gorącego otoczenia do schłodzonego pomieszczenia, mogą także osłabić błonę śluzową gardła, czyniąc ją bardziej podatną na infekcje.
Źródła:
Albeladi MA, Salamah MA, Alhussaini R. The Effect of Ice Cream Intake on Pain Relief for Patients After Tonsillectomy. Cureus. 2020
Knechtle B, Waśkiewicz Z, Sousa CV, Hill L, Nikolaidis PT. Cold Water Swimming-Benefits and Risks: A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health. 2020
CZYTAJ TAKŻE:
Reakcja organizmu na zimną wodę. Szok termiczny może skończyć się tragedią
Stosujesz te leki? Lepiej zostań w domu. Po nich nie wolno wychodzić na słońce
Mnóstwo ich w Bałtyku, ale też w morzu w Chorwacji. Co robić, gdy oparzy meduza?