Żywność ekologiczna - zdrowie czy technika marketingowa?

Prawdziwa zdrowa żywność to tylko produkty naturalne, nie zawierające sztucznych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. Są certyfikowane specjalnymi oznaczeniami, informującymi o dokładnym składzie i źródle. Dopiero dzięki tym danym konsument może mieć pewność, że wyrób został wyprodukowany zgodnie z zasadami unijnymi, a miejsce z którego pochodzi poddane kontrolom.

Termin "zdrowa żywność" stosują jednak najchętniej... marketingowcy. "Samo zdrowie!", "Bez konserwantów!" czy inne hasła mają zachęcić kupujących do wybrania konkretnych produktów, często nie mających nic wspólnego z ekologią. Takie praktyki są szkodliwe, gdyż kuszeni reklamami tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy, co dokładnie spożywamy.

Produkcja żywności ekologicznej

Ekożywność pochodząca z certyfikowanych gospodarstw to produkty wytwarzane bez użycia pestycydów, nawozów sztucznych oraz z wyeliminowaniem wszelkich dodawanych już na końcowym etapie polepszaczy. Nie mogą one mieć styczności z chemikaliami ani regulatorami wzrostu. 

Reklama

Podczas chowu zwierząt zabronione jest korzystanie z hormonów, antybiotyków czy paszy nienaturalnego pochodzenia. Każdą z ekologicznych farm kontroluje się raz do roku. Sprawdzane są warunki życia zwierząt, czystość gleb i wód gruntowych oraz metody produkcji, z jakich korzystają rolnicy. Dopiero dzięki nadawanym po inspekcjach certyfikatom można mieć pewność, że pochodząca z konkretnego gospodarstwa żywność jest absolutnie zdrowa.

Jak zdrowo się odżywiać?

Bardzo trudno jest wyróżnić naprawdę zdrowe wyroby od tych reklamowanych jako ekologiczne, lecz dokładne czytanie etykiet się opłaca- spożywany codziennie pokarm ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zmiana stylu odżywiania pozytywnie wpływa nie tylko na stan fizyczny i wygląd, ale również na psychikę. 

Na pudełkach należy więc szukać certyfikatu jakości, dzięki któremu zyskamy pewność, że produkt pochodzi z kontrolowanego gospodarstwa. Każdy wie, jak ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, lecz niewielu zdaje sobie sprawę, jak intensywnie są one spryskiwane i nawożone chemikaliami. 

Wiele substancji sztucznych znajdujących się w pożywieniu ma bardzo złe skutki dla organizmu człowieka. Właśnie dlatego tak ważna jest świadomość społeczeństwa dotycząca żywności ekologicznej. Nie czekaj- zacznij zdrowo jeść już dziś!

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL